11 жовтня 2010 р.

Карпати



Мукачівський р-н

«Хто хоче побачити центр Європи, нехай їде в Закарпаття». Такі настанови давали подорожнім учені-географи, історики та відомі мандрівники минулого-позаминулого століть. В їхніх працях ця територія називалася по-різному: Закарпаття, Прикарпаття, Угорська Русь, Руська Країна, Закарпатська чи Прикарпатська Русь, Закарпатська область. А ще раніше, у середньовіччя, цей регіон позначався на картах як "terra nullius" – нічия земля. І сусідні держави ставилися до неї відповідно – грабували та нищили її багатства.

Усе змінилося, коли в цей край прийшли віденські аристократи – графи Шенборни. Упродовж кількох століть вони володітимуть колишньою "террою нуліус". Але врешті-решт будуть змушені покинути знайдений тут рай. З сайту imena.tv

Розташований в долині р. Латориця.

Палац споруджено у 1890-1895 рр. на схилі гори серед лісу. Перша споруда, яка була зведена на місці теперішнього палацу, була дерев’яною і називалась «Берегвар», що означає «берегові укріплення».

Палацові корпуси, які були споруджені для графів Шенборнів за проектом архітектора Грессерона, збереглися у первісному вигляді. Палац збудований в романтичному стилі і своїми баштами нагадує середньовічний замок.

Палац є повністю символізованим. За основу взято складові астрономічного року. Кількість вікон — 365 — відповідає кількості днів у році; 52 кімнати відповідають кількості тижнів, а 12 входів — кількості місяців. Ставок на території замку має обрис Австро-Угорської імперії. Коло палацу розбито чудовий сад-дендрарій, висаджено рідкісні породи дерев - самшит, катальпу, сосну Веймута, канадську ялину, японську вишню, італійську глиницю.

В інтер’єрі палацу збереглися дубові сходи, люстра з оленячих рогів ("Мелюзина").
Тепер в приміщеннях палацу і на території лісопарку, який його оточує, розміщено санаторій "Карпати" для хворих на серцево-судинні хвороби.

Як добратися:
Поїзд: 108Ш Одеса-Ужгород 5.00 – 9.54
807 Львів-Мукачево 7.10 – 11.25

808 Мукачево-Львів 17.43 – 22.10
82Л Ужгород-Київ 18.18 - 23.00
107Ш Ужгород-Одеса 18.57 – 23.35
Карта
Фото взято з old-in-photos