21 серпня 2010 р.

Чернелиця

Городенківський район

Легенда розповідає, що назва села походить від чорних облич татар, які часто нападали на місцевих мешканців. Інша легенда каже, що так називалася річка. А ще народний переказ розповідає про подільську красуню Єфросинію, яка не любила старого польського князя. Чоловік надовго виїжджав з замку у далекі походи. А дружина щедро роздаровувала князівські скарби на будівництво церквів та монастирів, мордувалася самотністю. Згодом полюбила молодого козака. Чоловік довідався про зраду. Єфросинія з розпуки кинулася з найвищої вежі. М. Чарторийський наказав замурувати тіло жінки в стіну замку, а її ініціали викарбувати над головною брамою.

Замок був зведений (XVII ст.) для оборони східного кордону Галичини. Це був найбільш східний фортпост Речі Посполитої на правому березі Дністра.
 

Займає територію 2,5 га. Він квадратний у плані, оточений мурами і земляними насипами. Мури були 2 м завтовшки та 6 м заввишки. В’їзна брама декорована бароковою різьбою, вирізьбленим з каменю гербом Чарторийських – вершник із зброєю. 


Інші пам’ятки архітектури:

Домініканський костел XVI ст., від якого до палацу вів підземний хід. Сьогодні він завалений, але в давні часи на випадок облоги виводив до Дністра.

Як добратися:
найкраще їхати зі Львова маршруткою до Івано-Франківська, а далі маршруткою до Чернелиці (треба встигнути до 10 год, бо інакше прийдеться добиратись через Городенко)
Карта