21 серпня 2010 р.

Скала-Подільська

Борщівський р-н




Колись селище і сам замок називалися Скала над Збручем. Землі поселення відомі були ще з Київських часів. Тоді тут знаходився дерев’яний оборонний замок. Татари його спалили. В 1330-их роках князі Коріатовичі володіли цими землями, тож і відбудували твердиню, бо відчували цінність її розміщення. Так в 1370-их роках у Скалі постав мурований замок. Наступним власником цих земель був литовський князь Вітовт Великий, який відібрав Скалу в Коріатовичів. Однак не довго ним володів, бо замок з часом відійшов до польського короля. А далі історія з твердинею поступала не дуже добре – дуже часті татарські погроми вщент руйнували замок.

В XVI ст. фортеця починає своє друге життя. В ті часи замок повністю відбудовується, набуває більш неприступного вигляду завдяки бастіонам, глибоким ровам, потужним кам’яним стінам та підйомному мосту.

У 1620 році стіни фортеці намагалися захопити турки. Замок був сильно пошкоджений, але облогу витримав. Але вже майже через 30 років козаки Б. Хмельницького взяли штурмом замок. Після цього фортецю відбудовують, але пожежа 1765 р. остаточно доконала твердиню. Після неї замок залишився пусткою  і більше не відбудовувався. 


Пам’ятки архітектури:


• Руїни замку 1518-сер. XVІІІ ст.
• Церква св. Миколая 1882 р.
• Костел 1719 р.

Як добратися:

Карта