21 серпня 2010 р.

Буськ



Під час княжих міжусобиць сильний та могутній володар Давид Романович для того, щоб вибрати кілька важливих місць для будівництва оборонних укріплень, вирішив об’їхати свої володіння. Переправившись через річку Буг, після довгої дороги серед трясини і хащ, Давид вирішив відпочити. Тоді його слуга побачив у повітрі бузька, який покружлявши, опустився між деревами. Князь і запропонував відпочити там. Звісно, історичного підтвердження даної легенди немає. Були й інші версії щодо походження міста Буська: від річки Буг, яка пропливає через місто.

У місті знаходиться палац у стилі ренесансу початку ХІХ ст. Палац збудував 1810 р. Войцех Мір. Граф Казимир Фелікс Бадені придбав його в 1876 році і розбудував як літню резиденцію. А колись на місці палацу стояв мурований будинок - канцелярія буського дідича.


Це двоярусна будівля з головним корпусом та бічними крилами. Прикраса палацу - двоярусний портик із колонами та балконом з балюстрадою. Згадки 30-х рр. XX ст. свідчать, що від палацу до річки Буг тягнулися десятки алей з рідкісними кущами, деревами та квітами.



Церква св. Онуфрія збудована 1680 р. на високому пагорбі, біля церкви розташована дзвіниця, а в 1864 р. з'явилася цікава капличка. Її споруджено в дуплі тисячолітнього дуба, який в обхваті мав 6 метрів. Обрізаний згори стовбур накритий дашком. Нині ця каплиця збереглася при вході на церковний цвинтар, її стінки скріплено залізним обручем.



Костел Св. Станіслава збудований за проектом відомого європейського зодчого Бернарда Меретина в 1780 р. Будівлю костелу кілька разів було знищено, зокрема пожежами, що охоплювали місто у 1814 та 1849 роках, проте її постійно відбудовували.

Пам’ятки архітектури:

• Родинне гніздо-палац графа Бадені ХІХ ст.
• Один з найдавніших єврейських цвинтарів у Центральній і Східній Європі.
• Синагога XVIIІ ст.
• Церква Св. Параскеви 1708 р. з дзвіницею, костел Св. Станіслава 1780 р., церква Св. Онуфрія 1680 р. з дзвіницею.

Як добратися:

Зі Львова маршрутним транспортом від АС-2 (вул. Б. Хмельницького, 225) з 6.00 до 20.30 кожні 40 хв їздять маршрутки.
Електропоїздом Львів-Здолбунів або Львів-Тернопіль до станції Красне, далі – маршрутним транспортом


Дякую фотографу seleonov за можливість викласти фото внутрішнього інтер'єру палацу.