21 серпня 2010 р.

Старе Село



Пустомитівський район

Важко повірити, що зовсім недалеко від Львова, знаходиться таке диво фортифікаційної оборони. Старосільський замок рахується одним з найбільших в Україні, адже його мури займають площу десь біля двох гектарів. 

Існує цікава легенда про зведення замку. Кажуть, що будували його на яйцях та молоці. А одного разу місцевий житель за якийсь злочин був покараний на смерть. Однак тодішні власники вирішили помилувати його, якщо тільки він привезе три вози яєць, не розбивши жодного. Злочинець виявився кмітливим і виконав наказ: він зварив яйця. На жаль його жарту не зрозуміли і стратили.

Хоча перша письмова згадка про фортецю і з’являється в 1454 р., відомості про першочергових власників замку, а також про точну дату будівництва суперечливі. Відомо, що він постійно переходив з рук в руки і лише Сенявські (на поч. XVIII ст.) його відреставрували і перенесли сюди зі Львова арсенал. Замок укріпили гарматами. 

Однак в 1731р. власником замку став Чарторийський, який не дуже ним переймався. Фортеця починає сильно занепадати, а на початку XIX ст. Старе Село переходить у власність Потоцьких. Згодом замкову резиденцію перетворили на пивоварню, винокурню, склади.
Стіни замку збереглися порівняно непогано. Займає він значну площу у вигляді неправильного п’ятикутника. З шести башт збереглися три, на стінах зрідка розкидані бійниці.

Колись замок був оточений валами і глибоким ровом. До замку вела дорога через болота.
Мури заввишки 14-16 м із кількаярусними баштами. Укріплення протяжністю понад 500 м. На території замку є мало досліджувані підвальні приміщення. Стіни твердині вгорі прикрашені глухою аркатурою 5 м заввишки. А недалеко від замку протікає потічок Давидівка.

Інші пам’ятки архітектури:

Іванівська церква (1742 р.)

Як добратися:

Маршрут: Львів-Тернопіль
№ поїзда: 866
Періодичність: цілий рік щоденно
Відправлення (зі Львова): 8:50
Прибуття (до Старого Села): 9:48

Можна ще їхати маршруткою зі Львова.