21 серпня 2010 р.

Заклад



Миколаївський р-н

Назва села походить від установи «Доброчинний заклад для сиріт та убогих», що існувала тут з 1840-их років. Засновником поселення вважають польського графа Станіслава Скарбека, який не маючи прямих спадкоємців, всю свою власність вирішує заповісти бідним людям. У 60-річному віці він розпочинає будівництво установи. Історики вважають, що львівська влада просто не захотіла, щоб такий неблагополучний притулок псував ідеалістичну картину міста, тому і дозволила графу вести будівництво поблизу Миколаєва.


Отже, будівництво розпочалося в 1840 році, по закінченню якого палац був однією з перлин Галичини. Адже довкола були котеджі, сади, оранжереї, озеро з причалами для човнів, а далі – ландшафтний парк із цвинтарем та каплицею у неоготичному стилі. Сьогодні ж залишилися чагарники, став, руїни каплички та психіатрична лікарня у приміщенні палацу.

Палац був збудований за проектом його австрійської резиденції у місті Нуссдорф. Він має вигляд букви «П», середня частина – триповерхова, а бокова – чотириповерхова, біля якої знаходяться стилізовані башти, висотою у п’ять поверхів. Масштабність палацу можна легко пояснити тим, що в ньому мало розміщуватися 250 хлопців та 150 дівчат, 60 літніх людей, а ще прислуга та вчителі. Щоб навчати сиріт, до інституту спеціально приїздили педагоги з Крайової школи ремесел. Хлопці здобували в закладі різні робітничі професії. Дівчата ж могли вибирати фах у сфері обслуговування — куховарство, городництво, шиття, ведення домашнього господарства. 


Притулок Скарбека утримувався за рахунок фінансових надходжень від графських комерційних проектів і маєтків.

Ще на початку ХХ сторіччя автор одного з путівників М. Орлович назвав Заклад "зразковою спорудою", яку можна відвідати "лише за згодою дирекції". В 30-их роках ХХ ст. мародери розкопали поховання Скарбека у капличці. Під час Другої світової війни під час бомбардувань був сильно пошкоджений головний корпус. В 40-их роках радянська влада влаштовує тут свій сиротинець, згодом його перетворюють на тюрму НКВС. Згодом тут був профілакторій для примусового лікування алкоголізму. А сьогодні діє обласна психіатрична лікарня. У 1984 році в Закладі заснували Миколаївську виправну колонію №50, яка діє до сьогодні, вона розрахована на утримання 600 осіб. Більшість в'язнів - неповнолітні з першою судимістю.


Пам’ятки архітектури:

Палац графа С. Скарбека 1850-1875 рр.

Як добратися:

Зі Львова до Миколаєва можна добратися маршрутним транспортом з головного залізничного вокзалу. З Миколаєва до Закладу ходить міський автобус (неподалік від ринку).

Кімната-музей у психіатричній лікарні:



Каплиця-усипальниця поблизу лікарні:



Відео взято з zaxid.net