21 серпня 2010 р.

Бучач



Бучачський замок – родове гніздо українських феодалів Бучацьких (згодом полонізувалися), розбудоване на високому скелястому мисі над р. Стрипою на місці укріплень дерев’яного давньоруського граду (вул. Замкова). Перша згадка про замок відноситься ще до 1379 р. За твердженнями археологів, північна стіна замку, вимурована з блоків червоного пісковику, датована саме XІV ст.

З початку XVIІ ст. замком володіють Потоцькі. Тодішні власники значно розширюють і украплюють твердиню. Товщина стін сягала 3 м. Колись центр двору прикрашав фонтан, сьогодні ж збереглися тільки руїни. Цьому сприяли не бурхливі роки XVIІ ст., коли у 1672 р. фортеця впала під натиском турецького війська Магомета ІV, і навіть не 1676 р., коли армія Ібрагіма-паші руйнує замок, а XVIІІ ст. В цей час замок перетворюється на пустку, втрачає свої оборонне значення, поволі розтягується на будівельний матеріал.

А колись на території замку був ренесансний палац, до якого вела в’їзна брама та підйомний міст, перекинутий через рів. Палац був прикрашений галереями з аркадами.


Пам’ятки архітектури:

• Замок XІV ст.
• Василіанський монастир 1753-1770 рр.
• Костел Успіння Діви Марії 1763 р.
• Покровська церква 1755-1764 рр.
• Церква св. Миколи 1610 р.

Як добратися:

Карта