21 серпня 2010 р.

Олесько



Буський район
Часи Середньовіччя… Це легенди, руїни могутніх замків, холод підземелля… Одним словом – романтика. Древні, заселені привидами, оповиті мохом, подекуди трагічні замки, фортеці та палаци густо розкидані по Львівщині. Вони віддають коханням, пристрастями та інтригами і завжди притягуватимуть туристів, які мандрують не просто так, а, щоб доторкнутися до легенди.

Олеський замок особливий випадок. Подумати тільки, в 1629 р. тут народився майбутній король Речі Посполитої Ян III Собеський. Кажуть, що стіл, на який його поклали після народження, коли вдарив грім, тріснув. Відразу ж з’явилось пророцтво про те, що новонароджений буде незвичайною людиною. А через десять років у покоях Олеського замку народився ще один король Польщі – Михайло Корибут-Вишневецький – син Яреми Вишневецького. А при дворі Даниловича в Олеську перебував батько Богдана Хмельницького — Михайло. Можливо і сам Богдан провів тут своє дитинство. Однак, саме особистість Яна Собеського залишається найцікавішою.
Після перемоги Яна III Собеського під Віднем, коли він розбив турецьке військо, був захоплений вантаж кави в зернах. Галичанин Юрій Кульчицький як винагороду за сміливість отримав каву з рук самого короля і відкрив у Відні першу в західній Європі кав’ярню. Її було названо «Під синьою пляшкою», вона і сьогодні є у Відні на вулиці Кульчицького.

Ян Собеський уславився не тільки перемогами, але і романтичним коханням до своєї дружини француженки Марисеньки. Він протягом життя любив тільки цю жінку і це в ті часи, коли наявність фавориток була нормою при дворі. Вони познайомилися, коли Марисенька була заміжньою жінкою, але ще не дочекавшись смерті хворого на сифіліс та подагру старого чоловіка, таємно одружуються. І навіть смерть не розлучила їх. Якось вночі монахи костелу капуцинів у Варшаві, де було поховано Яна Собеського, почули стукіт у браму, а коли відчинили, то побачили лишень труну з тілом Марисеньки. Хто привіз її тіло з Парижа — так і залишилось нез’ясованим. Однак Марисеньку поховали поряд із чоловіком.

А ще кажуть, що вночі у замку кожна не засватана дівчина може поспілкуватись з духом красеня Адама Жолкєвського, який був закоханий у старшу доньку Яна Даниловича Марціану. Данилович мріяв про багатих зятів. Адам не відповідав цим вимогам. Тому Данилович одного разу остаточно відхилив сватання Адама. На очах у всіх юнак пробив себе кинджалом. Він вважався самогубцем, тому його не могли поховати на цвинтарі, а закопали біля замку. Його душа і понині не може знайти спочинку, а тому часто повертається до замку, шукаючи спокою.

Не менше цікавого таять у собі підземелля Олеського зам¬ку. Для туристів тут відтворено інтер'єр середньовічної в'язниці-катівні з виставкою знарядь для тортур і покарань ("Ко¬лесо смерті", "Диба - драбина для розтягування" тощо).
У музеї зібрано півтисячі творів давнього українського мистецтва Х-XVIIІ ст. Експозиція включає колекцію давньоруських коштовностей XІI ст., ікон ХV-XVIIІ ст., картин-портретів, скульптури, стародавніх меблів, а також найбільшу у Європі збірку барокової дерев’яної скульптури XVIIІ ст. Окрім того, ще є велетенська картина «Битва під Віднем» італійського художника М. Альтомонте (1692 р, розміри 7,65 на 7,38 м).

Довкола замку розкинувся чудовий ландшафтий парк XVIII ст. з водоймищами, алеями і скульптурними композиціями.

Інші пам’ятки архітектури:

• Монастир капуцинів XVIII ст. з костелом Св.Йосифа.
• Троїцький костел XVI ст.

Як добратися:

Зі Львова маршрутним транспортом Львів-Олесько або Львів-Броди від АС-2 (вул. Б.Хмельницького).
Карта