13 серпня 2010 р.

Червоне



Андрушівський р-н

Село, як і люди має свою біографію, свою долю. Звідки пішла назва Червоне? Кажуть, що коли на село напали монголо-татарські орди, відбулася велика січа. Ввечері, коли ясний місяць освітив поле бою, - все було у вогненному кольорі. Можливо тому і назвали люди селище Червоним.Інша легенда розповідає, що славилось селище великими базарами. Сюди приїздили навіть і візантійські купці. Вражений розмаїттям червоного кольору на базарній площі, один купець вигукнув: “Ой, яке Червоне!” З того часу й казали: ”Їдемо в Червоне за червоним полотном”. Багата древлянська земля й корисними копалинами: знайшли тут поклади червоної глини. З усіх кінців йшли сюди люди по дивнуглину, бо розмальовували нею долівки в своїх оселях. А дбайливі господині вимащували нею свої хати. Далеко було видно чепурні червоні оселі. Мабуть тому й з’явилась назва Червоне. chervone.com

Червоне було засноване у 1624 р. воєводою брест-литовським Яном Тишковичем. Власники маєтку змінювались протягом кількох століть і в ХІХ ст. опинилось у власності Миколи Терещенка. Родина українських цукрових магнатів володіла Червоним до революції 1917 р.

Насправді подібних палаців, виконаних в неоготичному стилі, в Україні збереглось дуже мало. Сильних пошкоджень зазнав і палац Терещенка. Колись в ньому знаходився вестибюль зі сходами, які були викладені білим мармуром. Ще були велика вітальня для балів з венеціанськими кришталевими люстрами, обшита деревом їдальня, мармурові каміни. Довкола палацу був великий парк площею 58 га зі старими дубами та липами.
В 1928 році пожежа знищила палац. Згодом його відновили, але унікальний інтер’єр втратився назавжди.

Сьогодні тут знаходиться жіночий монастир Свята Різдва Христового, який чудово прикрашають металопластикові вікна.

Недалеко від палацу біля озер знаходиться цукровий завод, який будував Терещенко.

Як добратися: