21 серпня 2010 р.

Острог



Близько 1000 рр. за наказом Володимира Великого в Острозі закладено дерев’яну фортецю. Через 250 років вона знищується татарами і вже в наступному столітті Данило Острозький відновлює фортецю, обводить її ровом та валом. Далі до розбудови фортеці долучається його син, Федір Острозький. Його наступник, Василь Федорович Острозький, розбудовує мережу кам'яних замків роду Острозьких у Дубно та інших великих містах Волині. Однак найбільшого розквіту замок зазнає на період правління Констянтина Івановича Острозького (1460-1530 рр.).

Костянтину Острозькому вдалося створити автономну православну руську державу в державі Речі Посполитої. Його володіння простягалися від Білої Церкви на сході до Турово-Пінська на півночі.


Син Костянтина Ілля був відомий своїми любовними пригодими. Ві рідко бував в Острозі, віддаючи перевагу Кракову. Він одружився з Беатою Костелецькою. Однак за кілька місяців після весілля був знайдений мертвим у ліжку. Його дружина довгий час боролася з братом чоловіка, Костянтином-Василем, за володіння фортеці в Острозі. Однак Костянтин-Василь Острозький переміг. Він значно розширив кордони маєтку і став найбагатшою людиною Речі Посполитої. Його статки дозволяли утримувати війською чисельністю 15-20 тис. осіб. Саме з ім'ям цього князя пов'язаний розквіт української культури.


За підтримки Костянтина-Василя Острозького у 1576 р. Засновано друкарню, а при ній греко-слов'янську школу, згодом академію. Першим ректором став Герасим Смотрицький. Друкарнею завідував Іван Федоров. Під його керівництвос вийшли у світ такі видання як «Азбука», Острозький літопис та Острозька Біблія 1581 р. Острозька академія в той час булла на рівні кращих навчальних закладів Західної Європи.


Повністю замок не зберігся. Сьогодні оглянути можна Муровану башту (XІV- XVІІ ст.), Кругла башта (XVІ ст.), Богоявленський собор та Надбрамна дзвіниця (1905 р.). Мурована башта – рідкісний для України тип середньовічної башти-донжона, що булла і оборонною і житловою спорудою. Тут зберігалися припаси, зброя та скарби. Тут був колодязь, в якому також знаходився підземний хід. З 1913 р. тут розмістилася експозиція Острозького краєзнавчого музею. Крім того, збереглися Луцька надбрамна вежа та Татарська вежа.

Під час Визвольної війни місто було зруйноване військом Б. Хмельницького.

Пам’ятки архітектури:

• Замок Острозьких XІV-XVІ ст.
• Острозька академія XVІІІ ст.
• Богоявленський собор XV-XVІ ст.

Як добратися: