21 серпня 2010 р.

Унів



Перемишлянський  район
Відомо, що з давніх-давен укріплені під фортеці монастирі відігравали не меншу роль в захисті місцевості, ніж замки. Монахи за своєю сміливістю не поступались козакам. Вони так само віддано боронили рідну землю від ворогів.
Студити – це орден, заснований на поч. ІХ ст.. Теодором Студитом з Константинополя. Упродовж багатьох століть монахи цього чернечого уставу найпалкіше опиралися католицизму і лише у XVIII ст.. останніми на західноукраїнських землях вимушено прийняли унію і перейшли під юрисдикцію УГКЦ.

Відомо, що монастир в тому вигляді, в якому дійшов до наших часів, постав на місці дерев’яного храму. Давньоруський православний монастир постав в Уневі ще в кінці ХІІІ ст., але був спалений татарами. Про його відбудову свідчить така легенда.

Місцевий лицар Олександр Ванько Лагодовський мав дуже хворі ноги і вже думав, що ніколи не зможе ходити. Але однієї ночі йому уві сні явилася Пресвята Богородиця й повеліла їхати на схід від його маєтностей і шукати серед пралісів Гологорів цілющі джерела. Пошуки привели його до джерела біля залишків старого руського монастиря. Він зцілився чудодійною водою і заприсягнув відродити храм і чернечу обитель.
Монастир оточений високими оборонними стінами з бійницями та кутовими вежами. По їх периметру з боків подвір’я розташовані келії.

Посеред укріпленого дворища лаври у масивному готичному стилі зведено оборонний собор Успіня Пресвятої Богородиці з бійницями та карбованим гербом роду Шептицьких.
Унівська чудотворна ікона Богородиці належить до іконописного типу Одигітрія (з грецької - Провідниця). Про її походження збереглося багато легенд, але достовірних фактів про час і місце написання не існує. Вважають, що коронувати ікону міг Унівський архімандрит Атанасій Шептицький (1715-1746 рр.). На жаль, до наших часів ікона не збереглася. 

Як добратися:

Зі Львова (вул. Личаківська, 150). Час відправлення: 7:30, 10:50, 14:25, 17:50, 20:30.
Або трасою М-12 в напрямку «Золочів», повертаємо праворуч у напрямку «Перемишляни» та їдемо 6 км до Унева.