8 вересня 2013 р.

Дубно

Племінниця пана Острозького була справжньою амазонкою - приборкувала необ'їжджених коней, чудово стріляла, не боялася гарматного гуркоту. Особливо відзначилася дівчина в день свого весілля. Саме тоді Дубно взяли в облогу татари. Незважаючи на загальну паніку, Беата піднялася на вежу і звідти влучним пострілом спалила ханське шатро. Втративши вождч, татари відступили. З того часу вежу, з якої стріляла красуня, називають "вежею Беати"

Історія міста починається ще в ХІІ ст. В ті часи це було невеличке село, яке спочатку носило назву Дубенка, а потім було перейменоване на Дубен.



Спершу входило в до складу Київської Русі, Володимир-волинського, а згодом і Галицько-волинського князівства.



Та, коли в 1240 р. орди Батия зрівняли місто з землею, воно припинило своє існування аж до 1492 р.



З тих часів Дубно починає належати князям Острозьким. Саме цей рід розпочинає будівництво замку, яке тривало майже три століття.


Основою замку є корпус над в'їздними воротами, над якими розміщений князівський герб. Чисельні підземні ходи з'єднують замок з іншими міськими спорудами. Територія замку є доволі вигідна - вона захищена річкою Іквою та заболоченою долиною. Два бастіони та куртина становлять укріплений фронт або так званий горнверк загальною довжиною близько 330 м. Це забезпечувало їй неприступність. З часу свого заснування її здобули тільки в ХХ ст. під час Першої світової Війни. Тоді австро-угорські війська важкою артилерією частково зруйнували фортецю.


На замковому подвір'ї розміщується двоповерховий палац князів Любомирських, збудований наприкінці XVIII ст. Замок Острозьких весь час відвідували знамениті історичні постатті. Сюди не раз навідувалися російські імператори, польські королі, гетьмани. Тут відбувалися події описані М.В. Гоголем у повісті "Тарас Бульба".



Пам’ятки архітектури:

• Замок XV- XVІІІ ст.
• Бернардинський монастир Непорочного Зачаття Діви Марії 1614 р.
• Монастир кармеліток 1630-1686 рр.
• Дерев’яна Юріївська церква 1709 р.

Як добратися:


Карта

Дубенські каземати: