21 серпня 2010 р.

Великий Любінь



Городоцький р-н

Село Любинь було засноване галицьким старостою Миколою Параві у XV ст. Зчасом воно було поділене на дві частини – Великий Любінь і Малий Любінь. Великий Любінь під час татарських набігів у XVІІ ст. був повністю зруйнований. І лише наприкінці XVІІ ст. був відбудований. Тодішні власники Вільчеки споруджують у селищі новий замок і закладають парк. Далі господарі Великого Любіня змінюються. Зокрема ним володіли такі роди, як: Гуменецькі, Свідзинські, та Яблоновські. Якраз за часів останніх, Великий Любінь і став відомий як значний сірководневий курорт, слава якого гомоніла далеко за межами Галичини.

Палац, який ми сьогодні бачимо, набув сучасного вигляду внаслідок багатьох перебудов. Сьогодні тут розміщується інтернат для розумово-відсталих дітей, а колись знаходився замок. Остання перебудова у 1909-1910 рр. за проектом Яна Шульца, яка була організована Бруницькими, надала замку пізньобарокового вигляду і вже остаточно перетворила на палац.

Отже, у Великому Любені знаходиться один з найстаріших бальнеологічних і кардіологічних курортів у Європі. Перша згадка про ці джерела відноситься до 1578 року, коли краківський лікар Войцех Очко згадує про нього у одному із своїх трактатів. У XVI ст. тут була збудована перша лікарня. Вона була хоч і досить примітивна, але все таки вона функціонувала. Але під час татарських нападів вона, як і все поселення, була знищена, і відбудована уже у XVIII ст. Тоді ж слава курорту поширилася далеко за межі Галичини.

Наприкінці ХІХ ст. курорт став власністю вихрещеного єврея барона Бруницького, який відреставрував санаторій і збудував водолікарню. Корпуси лікарні він назвав на честь своїх дочок: «Софія», «Марія» і «Гелена». А джерелам він надав імена своїх синів: «Людвіг» та «Адольф».

Сірководневі джерела є дуже важливими під час лікування ревматичних захворювань, ці джерела навіть були відомими як одні з кращих польських джерел свого часу. Ці джерела мають свій унікальний склад, вони не можуть бути замінені жодними іншими водами, більше того, вони не мають аналогів у Європі. Основними лікувальними факторами є вода типу «Мацеста» і торфяні грязі.



Пам’ятки архітектури:

• Палац, перебудований з замку XVII ст. Тепер тут школа-інтернат.
• Рештки оборонних валів замку XІV- XVI ст.
• Дерев'яна Миколаївська церква з дзвіницею 1854р.


Як добратись:

Зі Львова у Великий Любінь маршрутним транспортом від приміського залізничного вокзалу.
Карта