21 серпня 2010 р.

Броди



«Майбутні історики напишуть, що тут до останку, до загину стояли німецькі солдати, але то не буде правда… Кожен цаль цієї землі тут полили своєю кров’ю. Ми – українські вояки. Минуть роки, минуть десятиліття, минуть століття, про нас говоритимуть різні речі, … але ніхто ніколи не скаже, не посміє сказати, що ми піднесли руки догори й здалися.» (Іван Багряний «Огненне коло»). Така правда. Бій під Бродами між дивізією «Галичина» та військом Червоної армії липня 1944 року забрав життя кількох тисяч юнаків, майже дітей. Це чи не найсумніша сторінка з історії цього краю. А місто це багате на історію.

Ще далекого 1630 року розпочалося будівництво фортеці, авторами якої стали італієць Андреа дель Аква та француз Гійом Левассер де Боплан. Бродівський замок є бастіонного типу і зводився за найкращими взірцями голландської та італійської системи оборони на замовлення Станіслава Конєцпольського. На ті часи це був можливо єдиний приклад ідеального міста-фотеці не тільки в Галичині, але й у всій Польщі. 

Саме під керівництвом Боплана місто отримало регулярну сітку вулиць, які перетинались під прямим кутом. Довкола них були прокладені земляні бастіонні укріплення. Поєднання архітектури міста та замку забезпечувало чудовий захист від ворогів. Підтвердженням цього стала осінь 1648 року: вісім тижнів війська Богдана Хмельницького утримували замок в боротьбі з поляками, але так і не змогли оволодіти ним. Так Броди набули слави нездоланної твердині.

Сам замок є п’ятикутним у плані. Укріплення складалися з 5 бастіонів і куртин (земляна оборона стіна) з 75 казематами, які розташовувались в товщі земляних валів. Каземати були призначені переважно для захисту зброї та боєприпасів, а також тут розташовувались казарми, продовольчі склади.

На території замку зберігся бароковий палац С. Потоцького. І замок і палац перебувають в занедбаному стані, хоча, мабуть, з недавнього часу каземати почали розчищати і приводити до нормального вигляду.

Інші пам’ятки архітектури:

• Рештки замку з палацом Потоцьких XVI-XVIІІ ст. і казематами 1630-1635 рр.
• Оборонна церква Пресвятої Богородиці XVII ст.
• Оборонна синагога 1742 р. в дуже знищеному стані. Побудована на місці дерев’яної.
• Єврейський цвинтар ХІХ-ХХ ст.
• Церква Св. Юрія XVII- XVIIІ ст., костел 1660 р., Св. Трійці 1744-1750 рр.


Як добратися:
Зі Львова маршрутним транспортом від АС-2 (вул. Б. Хмельницького, 225) з 6.00 до 20.30 кожні 40 хв на Броди їздять маршрутки.
Електропоїздом Львів-Здолбунів.
Карта