21 серпня 2010 р.

Гніздичів



Жидачівський район

Історія Кохавино розпочинається з появи у XVIІ ст. чудотворного образу. В парафіяльному щоденнику Кохавинської церкви з 1627-1931 рр. зазнаачено: «Цей образ намальований на дубовій, гарно обробленій дошці – один лікоть ширини та два ліктя довжини (56х82 см). На іконі зображена Пречиста Діва Марія, яка тримає на лівій руці Дитятко Ісуса, внизу напис латинською мовою, що в перекладі українською означає «О Мати Божа, вибрана, Ти є наша пряма дорога». Образ з прадавніх часів знаходився при дорозі на старому дуплавому дубі в Каховинському лісочку. Цей гарний образ, як також чудове розташування місця, привертало увагу подорожуючих та навколишніх мешканців; хто тільки проходив повз це місце, зупиняючись заносив молитву…» 

Після знайдення ікони постало питання перенести її з лісу до парафіяльного храму села Руди. Згідно з переказами перенесення відбувалося тричі, але завжди неефективно. Коли зранку з усіма почестями образ вносили до храму, то наступного ранку він знову з’являвся на тому ж самому дубі. У 1680 році ікону перенесли до нової дерев’яної каплиці. У травні 1755 року ікону перенесли до каплички.

На початку XVIІІ ст. почали зводити дерев’яний храм, а згодом постав і монастир. Однак з часом дерев’яний костел і капличка почали нищитися, тому в 1868 р. закладають фундамент нового кам’яного храму. Через постійний брак коштів будівництво просувалося повільно. Доводилося продавати кохавинські дуби. Будівництво було закінчено у 1894 р. 

Це місце завжди користувалося особливою увагою прочан. На прощу сюди приходили тисячі віруючих, щоб припасти до чудотворної ікони. 15 серпня 1912 р. відбулася коронація ікони Матері Божої. Майстер зі Стрия Юзеф Якша виготовив унікальні золоті корони.

Під час Другої світової війни ікону вивезли до Польщі, де вона сьогодні знаходиться. Храм і каплицю віддали під склад льону. Цілюще джерело, яке знаходилося біля каплиці, засипали сміттям і гранатами. Позривали хрести. В монастирських келіях розмістили інтернат для розумово відсталих дітей.


І тільки в 1991 р. храм почали відновлювати неймовірними зусиллями. У жовтні 1991 р. костел став греко-католицькою святинею. 13 жовтня 1991 р., о 17 год., було відкрито церкву. Богослужіння проходило цілу ніч. Відремонтували монастирські приміщення. Почистили криницю від сміття та гранат, жодна з яких не вибухнула.




Пам’ятки архітектури:

• Монастир кармелітів
• Капличка

Як добратися:
Зі Львова в Гніздичів їздять маршрутки з головного залізничного вокзалу Львів-Дашава.
Карта