13 серпня 2010 р.

Виноградово



Тут вперше було перекладене Євангеліє на угорську мову відомим священником-просвітником Бенедеком Ком'яті, який жив при дворі баронів Перені. Саме тут, у місті Виноградові, дав свій перший концерт всесвітньовідомий угорський композитор Бейла Барток. До того ж саме тут у Виноградівському замку "Канків" було поховано угорського святого Капістрана.

Виноградівський замок «Канків» знаходиться на скелястому виступі Чорної Гори, яка колись буда діючим вулканом. Заснований в ХІ-XVI ст. Замок був порівняно невеликим – 44,5 м ширини і 50 м довжини. В плані є прямокутним з виступаючими квадратними вежами. На його місці колись в Х ст. було слов’янське городище, в XV ст. замок був переданий монахам-францисканцям.

В 1307 році угорський король Карл Роберт подарував місто Севлюш (стара назва) феодалові Беке Боршо, котрий побудував тут замок "Канків". Але частина феодалів, до яких приєднався й Беке Боршо, хотіли бачити на угорськім троні чеського короля Вацлава Другого і виступили проти Карла Роберта. Цей виступ потерпів поразку. Замок «Канків» був узятий, відтак зруйнований. Місто й навколишні володіння король подарував феодалові П. Перені.

У ХVст. родина Перені передає фортецю ченцям-францисканцям, які перетворюють його в монастир. Під час релігійних воєн у 1566 році загін королівських військ Австрійської імперії під командуванням генерала Текелеші штурмом оволодів фортецею і зруйнував її.

Пам’ятки архітектури:

- Руїни замку XІV ст.
- Палац XVІ ст.
- Костел ХVIII ст.

Як добратися:
Фото взято з old-in-photos