21 серпня 2010 р.

Підкамінь



Бродівський  район


«У давні часи, коли навколишні села палали вогнем через нашестя диких татар, чоловіки гинули від кривого їхнього меча, а жінки і діти просили допомоги у Бога, зявилася Богородиця посеред неба і розбіглися загони наїзників, як хмари перед сонцем. А Матір Божа, спочивши хвилинку на землі, повернулася назад у небо. І залишилися два слідки – один в Почаєві, а другий у Підкамені, і потекли з них чудові джерела чистої води», - з давнього Підкамінського переказу.

Монастир Походження Дерева Хреста Господнього Української Греко-Католицької церкви у Підкамені має давню та цікаву історію, яка починається ще з  княжого періоду десь з ХІІ ст.

Будівництво обителі пов'язане з пам'яткою природи – Каменем. Його висота 17 м і ширина 8-10 м. Археологічні дослідження засвідчують існування на Камені в часах Галицько-Волинського князівства храму, який мав оборонний характер. Проаналізувавши вруби та підкоси для дере¬в'яних конструкцій, сьогодні можна гіпотетично відтворити модель двоповерхової споруди: на пер¬шому поверсі - келії, на другому - церква.

До нашого часу збереглися дві печери, розміщенні у глибині гори під теперішнім монастирем: та, що з більшим входом, була підземним храмом, а менша за розмірами, була келією.

Вартим уваги є монастирський колодязь, вирубаний у скелі на глибину близько ста метрів. Робота над його спорудженням тривала 18 років і була завершена 1708 р. Існує легенда пов’язана з цим колодязем. 23 листопада 1690 р. після молитви перед вікнами пролетів лелек. Сівши на подвір’ї він три рази ударив дзьобом об землю. Так, монахи зрозуміли, що він вказує на джерело води. 

Важливою подією для монахів стало коронування ікони Богородиці 1725 р.
1946 р. на території монастиря радянська влада організувала тюрму, котра діяла десять років. Її створення відбувалося взимку, тому в’язні, рятуючись від холоду, спалили усі дерев’яні речі включно з іконами та вівтарями. Збереглося лише Чудотворне Розп’яття XVII ст.

У другій половині 50-их років ХХ ст. на місці в’язниці було засновано психо-неврологічний інтернат закритого типу. Храм перетворено на конюшню, а згодом – у гараж для сільськогосподарської техніки. Лише з 1997 р. споруди та частину келій було передано монахам.

Інші пам’ятки архітектури:

• Крестопроісходженський монастир оо.Студитів ХVІІ-XVIIІ ст.
• Гора Рожаниця з «Чортовим каменем».
• Козацьке кладовище на схилах гори «Чортів камінь».
• Печери.
• Каплиця Стіп Богородиці (1739-1741 рр.) та св. Роха (1771 р.)


Як добратися:

З АС-2 (вул. Б. Хмельницького) з 6.00 до 20.30 кожні 40 хв на Броди їздять маршрутки. З Бродів до Підкаменю можна добратись автобусом з залізничного вокзалу.
Карта