21 серпня 2010 р.

Крилос

Галицький р-н



Колись на території давнього Крилоса знаходилася столиця Галицько-Волинського князівства – м. Галич. Залишки міста збереглися на теренах кількох населених пунктів: центральна частина, собор Успіння – у с. Крилос, церква св. Пантелеймона – у с. Шевченкове, рештки Старостинського замку – у м. Галич.

Тут збереглися потужні вали і глибокі рови від давньоруської фортеці, Василівська каплиця, датована 1500 р., збудована на фундаментах Успенського собору з 1157 р., і Успенська церква початку XVI ст.., що також споруджена з матеріалу Успенського собору. Під час реставрації 1974 р. під тиньком відкрито кам’яного дракона з Успенського собору.

Колись на території Крилоса та його околиць були оборонні монастирі, від яких збереглися лише мікротопоніми: гора Штепанівка, узгір’я Іванівське, урочище Гречище, поляна «Данилівська», поляна «Юріївська» та ін.

Цікаві дослідження були проведені Ярославом Пастернаком, який в 1934 р. почав своє вивчення давнього Галича з Галичиної могили. Пізніше ці дослідження були проведені в 1991-1992 рр. Тоді було розкрито площу 841 кв. м. Встановлено, що діаметр первинного насипу кургану разом з дерев’яною крепидою становив 26 м. Тут виявлено давнє поховання. Воно здійснене в ямі видовженої форми, що мала чітку човноподібну форму довжиною 3,6 м, шириною 1,45 м і глибиною 0,2-0,4 м. По краях заглиблення розчищено обвуглені або зотлілі залишки дерев’яного човна-однодеревка. Отже, вже з самого початку яму було споруджено під човен.

У його носовій частині знайдено комплекс речей – спорядження знатного воїна: щит округлої форми діаметром 42, 6 см, вістря списа, два наконечники, великий бойовий ніж довжиною 35,5 см.

У приміщеннях колишніх митрополичиних палат (ХІХ ст.) розташовується історичний музей, заснований в 1960 р. Протягом тривалого часу на збереження та відновлення Галича не виділялося жодних коштів. Найдревніші ікони Божої Матері, створені галицькими митцями і, які належали галицьким храмам, вивезені в інші міста та країни і сьогодні є національними святинями Польщі та Росії.

Пам’ятки архітектури:

Церква Успіння Пресвятої Богородиці XVІ ст.

Як добратися: