21 серпня 2010 р.

Гошів

Долинський р-н

На території України, згідно із списком пам’яток архітектури, збереглося понад 100 монастирів. Вони абсолютно так само як і замки мали оборонний характер і захищали населення від нападу спочатку татар і турків, а далі від поляків. Монастирі оборонного типу зводилися деколи на горі і обносилися кам’яними мурами. Дуже часто переживши вікові облоги різних ворогів, у радянські часи монастирі були закриті і надовго стали забутими.
В Івано-Франкіській області є лише кілька подібних комплексів, однак Гошівський монастир є особливим серед прочан. У 1950 р. він був закритий і відновив свою діяльність тільки у 1991 р. В наші часи монастир щорічно відвідує близько 100 тис. віруючих, щоб схилитися перед іконою Гошівської Богородиці, яку у Римі поблагословив папа Іван Павло ІІ.

А історія монастиря почалася з далекого XVІ ст., коли недалеко від того місця, де сьогодні знаходиться обитель, у лісовому урочищі «Чорний ділок», була зведена перша споруда монастиря. Однак кілька раз татари спалювали його. У 1737 р. монастиреві подарували ікону і власник села Микола Гошовський дарує отцям гору. Пізніше її назвали «Ясна гора» і почали зводити новий монастир. У 1835-1836 рр. стіни обителі обновлюють каменем, а в 1842 р. завершують будівництво церкви Св. Преображення Господнього з дзвіницею.

Пам’ятки архітектури:

Монастир XVІ-ХІХ ст.

Як добратися: