21 серпня 2010 р.

Лаврів



Старосамбірський р-н


В Україні існує небагато монастирів, які б діяли від княжих часів до сьогодні. Серед них Києво-Печерська лавра (ХІ ст.), Зимненський та Жидичинський монастирі на Волині (ХІ ст.). В Галичині таким унікальним монастирем є Лаврівський.
            Лаврівський василіянський монастир святого Онуфрія заснований в часи Гальцько-Волинського князівства ХІІ-ХІІІ ст. Засновником монастиря вважається князь Лев, який був великим шанувальником святого Онуфрія. 

            Святий за походженням був перським принцом, який жив у ІV ст. Він зрікся влади і на 60 років відправився у пустелю. Він був переконаний, що тільки через духовне вдосконалення, звільнившись від усього мирського, можна наблизитися до Бога. Багато вчених переконані, що частина мощей святого Онуфрія зберігалася у Лаврові і були знищені або викрадені під час турецько-татарських нападів ХV-ХVІ ст.

            Досьогоднішнього часу монастир зберігся у дещо зміненому вигляді. Відомо, що він пережив три значні перебудови. З давньоруського періоду збереглася лише вівтарна частина з бабинцем та вежа-дзвіниця. Після пожежі 1767 р. у 1771-1788 рр. Зведено новий монастир. У 1902-1911 рр. Попередній комплекс розібрали і збудували новий. 

            В церкві збереглися фрагменти іконостату, який виконав у 1750 р. відомий різьбяр А. Берникович, та стінопис, який датований ХV-ХVІ ст. Поліхромний живопис має для нас  особливе значення, адже подібних пам'яток цєї доби на західноукраїнських землях практично не збереглося. Стінопис зберігся лише на трьох стінах. Був відкритий під час реставрації Онуфріївської церкви у 1910 р. під живописом 1872 р.

            Під церквою знаходиться багатовіковий некрополь. За переказами, тут поховано галицького князя Лева. В підземеллях церкви ховали видатних діячів. Серед них, греко-католицькі єпископиІнокентій та Юрій Винницькі, православний миторополит Київський Антоній Винницький.

            На території монастиря зберігся парк, який привертає увагшу дубом-велетнем, якому понад 700 років. А на вершині Лаврської гори зберігся фундамент церкви Івана Хрестителя, яка датується ХV-ХVІІ ст. Недалеко від монастиря знаходиться печера, через яку здійснювався вхід в церкву Івана Хрестителя, що знаходиться на відстані 900 м від входу та до церкви на Спаській горі, що на відстані 7 км у селі Спас.

Пам’ятки архітектури:

• Василіанський монастир XІІІ- XVIIІ ст. (церква св.Онуфрія з дзвіницею XV ст. та підземним склепом-некрополем XV- XVIIІ ст.)
• Дуб Льва Даниловича, якому понад 700 років.
• Фундаменти давньоруської церкви Іоана Хрестителя.
• Монастирське кладовище.

Як добратися:

Зі Львова до Старого Самбора можна добратися маршрутним транспортом Львів-Старий Самбір або Львів-Турка від головного залізничного вокзалу (автостанція №8) чи електропоїздом до Самбора, далі – маршрутним транспортом.