21 серпня 2010 р.

Стільське



Миколаївський район

Найдавніша (VIІ-X ст.) і найвеличніша оборонна пам’ятка ранніх слов’ян у західному регіоні України; столиця білих хорватів.

За переказами глибоко під землею городища знаходиться підземне місто у вигляді лабіринтів, усипальниць, храмів тощо. На жаль, перевірити ці легенди через відсутність коштів неможливо. Багато вчених вважає, що якби провести детальні розкопки городища, то знахідки були би вражаючими і навіть змінили би сучасне бачення історії Галичини та Київської Русі.

Розміри становлять 250 га. Колись ця територія була обведена оборонними ровами та земляними валами з дерев’яними стінами протяжністю близько 10 км. Широченні вали хорватської столиці були заповнені водою з р. Колодниці. А на березі судноплавної на ті часи річки існувала пристань, звідки вгору та вниз по Дністру відправлялися цілі каравани торгових човнів.

В 992 році після кількарічної війни з воїнами Володимира Великого столиця білих хорватів переходить до Київської Русі. Після цього значна частина племені покинула рідний край і слідом за своїми родовими князями переселилася у Далмацію (сучасна Хорватія і суміжні регіони).

До нашого часу збереглися рештки укріплень дитинця князівської столиці, викуті у скельній товщі комори каземати й поховальні крипти.

Як добратися:

Розташоване за декілька кілометрів на схід від Миколаєва. Зі Львова до Миколаєва їздять електрички та маршрутки з головного залізничного вокзалу.