21 серпня 2010 р.

Хортиця



Неподалік Запоріжжя лежить група островів. Серед них найбільший – Хортиця – простягається уздовж Дніпра на 12,5 км. Його площа становить 2334 га. Скельні породи островів утворилися 2,5 млн. років тому. Вони вивищуються над Дніпром на 40-50 м і надають островам мальовничих обрисів. На Хортиці, де представлені всі ландшафтні зони України, налічується 1052 види вищих рослин, а також 245 видів хребетних. 11 з них занесені до Червоної книги Європи.

Але Хортиця славиться не тільки дивовижною природою. Тут виявлені стоянки людей ІІІ-ІV тис. до н.е., а в середні віки біля могутніх священних дубів язичницькі жерці приносили жертви своїм богам. Однак європейську популярність вона здобула завдяки козакам.

Між Хортицею і правим берегом Дніпра пролягає невеликий острів Байда (Мала Хортиця). Цей острів пов’язується з постаттю князя Дмитра Вишневецького (Байди), який побудував тут у 1553-1556 рр. земляне містечко – прообраз Запорізької Січі.

Під час розкопок знайдено безліч зброї і приладдя до неї. Із чотирьох відомих у світі сонячних годинників дуже рідкісної конструкції двоє знайдені під час розкопок на о. Байда. 

Коли Січ стала розростатися, козаки почали споруджувати укріплення й на самій Хортиці. Про насичену історію острова можна дізнатися, відвідавши музей українського козацтва.

Взято з фотокниги «Україна. 100 визначних місць» С.Л. Удовік



Пам’ятки архітектури:

Історико-культурний заповідник «Хортиця»