21 серпня 2010 р.

Поморяни



Золочівський район

Знаходиться за 27 км від Золочева. 

Збудований над р. Золота Липа подільським воєводою Яном з Сієни (архітектор К. Бенуа). У 1619-1620 рр. навколишні землі купив Якуб Собеський. Він укріпив твердиню, оснастив арсеналом гармат, заклав пороховий та гарматний склади та казарму.

Розквіт замку припадає на польського короля Яна ІІІ Собеського, який значно перебудував твердиню, перетворивши на палац в оточені ландшафтного парку (французький інженер Шарль Бенуа). Є легенда, яка оповідає про можливу причину прихильності Яна Собєського до Поморянського замку. Кажуть, що під час полювання у розташованій неподалік Краснопущі власник Поморян Ян Собєський заблукав і потрапив в печеру до пустельника. Там він переночував. Уночі наснився ченцеві сон, що на голові Яна Собєського сяє корона. Зранку він промовив: «Ти будеш королем». «Якщо я буду королем, то дам тобі стільки землі, скільки об’їдеш за один день і одну ніч», відповів Ян. Через два тижні Яна Собеського обрали королем і він дотримав свого слова. Чернець на тій же землі побудував монастир.

Справжню славу Поморянська твердиня здобула завдяки героїчній обороні 1672 р., коли на Європу накочувалася багатотисячна армія Магомета ІV. Тоді був взятий міцніший Золочівський замок, але в Поморяни вдертися їм не вдалося. Захисники твердині відкрили шлюзи і замок опинився посеред озера й драговиня, яке засмоктувало ворогів.

У XVII ст. замок занепав, оскільки нові власники Радзівіли приділяли йому мало уваги. Нищівних ударів по замку завдала пожежа 1771 р. та рішення австрійського уряду розбирати укріплення на будівельні матеріали. 

На період панування у замку Еразма Прушинського (ХІХ ст.) була зібрана безцінна колекція олійних полотен видатних італійських та голландських художників, близько 300 рисунків найславетніших художників світу (у т.ч. Рембрандта і Леонардо да Вінчі). Однак після смерті колекціонера-мистецтвознавця скарби Поморянського замку розійшлися по світу з аукціонів.

В радянські часи замок використовували під райком КПУ, райвиконком та ПТУ. В часи діяльності НКВС в підвалах замку катували людей. А зачувши легенду, що граф в стінах замку ховав скарби, знищили замок в пошуках золота. Однак нічого так і не знайшли. 

На даний момент палац перебуває в жахливому стані, він розсипається.

З Поморянськими похованнями пов’язана одна моторошна історія, яку розповідають місцеві жителі. За переказом, в одній молодій родині померла 5-річна дівчинка. Матері ночами снилась її дитина, яка промовляла, що вона жива, щоби її врятували і відкопали з труни. І це повторювалось кілька разів. Коли чоловік жінки нарешті погодився відкрити труну, то побачили, що дитина лежала скручена у конвульсіях з погризеними руками. Матір не змогла цього пережити і померла. На Поморянському кладовищі на цьому місці досі стоїть понищений часом пам’ятник. З одного боку кам’яного постаменту майстер виконав скульптуру жінки, яка плаче, а з другого – дівчинки, яка стоїть на колінах, а біля неї невелика труна, з-під відхиленого віка якої добуваються на світ дитячі пальці.

Інші пам’ятки архітектури:

• Неготична ратуша ХІХ ст.
• Костел Пресвятої Трійці ХVІІ ст. Колись в цьому костелі був орган ХVІІІ ст., який має 750 труб. Зараз він знаходиться у Львові в церкві Пресвятої Євхаристії.
• Дерев’яна церква 1632 р.

Як добратися:

Зі Львова (вул. Личаківська, 150) їздять маршрутки (неподалік від кінцевої зупинки трамвая №2).
Електропоїздом від головного вокзалу.
Із Золочівського автовокзалу в Поморяни їздять автобуси.