21 серпня 2010 р.

Окопи

Борщівський р-н



У 1692 р. король Ян ІІІ Собеський для блокади Кам’янця наказав побудувати тут фортецю Окопи Святої Трійці, або Блокада Кам’янця-Подільського. Замок був збудований на місці давнього городища часів Галицького королівства.
Фортеця була опорним пунктом, де могли базуватися війська, які не дозволяли постачати провіант та боєприпаси туркам в обложеному Кам’янці і нищили турецькі загони, які діяли між фортецями Кам’янця та Хотина. Фортеця панувала над усією околицею. З неї було видно стіни і мінарети Хотинської фортеці та Жванець із замком Лянцкоронського.

За Карловицьким трактатом турки повинні були повернути Поділля Речі Посполитій й залишити Кам’янець до травня 1699 року. Відтоді замок втратив своє оборонне значення. Хоча у 1711 році, коли турецька та шведська армії на чолі з Карлом ХІІ та військо гетьмана Пилипа Орлика погрожували напасти на Польщу від Молдови, Кам’янець та Окопи розпочали спішно готуватися до оборони.

За часів Барської конфедерації у 1769 році Окопи штурмом відбили від конфедератів російські війська. Внаслідок воєнних дій мури були сильно пошкоджені. За австрійських часів тут довгий час була прикордонна митниця. Під час Першої світової війни, 1917 року, коли Східний фронт стабілізувався на Збручі, в Окопах Св. Трійці тримали оборону Українські Січові Стрільці.


Пам’ятки архітектури:

• Руїни замку 1692 р.
• Костел 1693 р.

Як добратися:

Карта