21 серпня 2010 р.

Золочів



На території замку знаходиться Китайський палац XVII-XVIII ст. – єдиний в Україні й один із трьох в Європі зразок східної архітектури. Таких палаців у Європі залишилось лише три: Оранієнбаум під Санкт-Петербургом, Сан-Сусі в Німеччині і Золочівський (найдавніший).

Поряд з іншими замками входить в туристичний маршрут «Золота підкова».
1634-1636 рр. в роки панування родини Собеських у місті будується замок (архітектор невідомий), закладаються монастирі, церкви. Такий замок називають «palazzo in fortezzo», що означає «палац у фортеці».

Золочівський замок є бастіонного типу, тобто тут передбачена взаємодія укріплень та озброєних людей. Такий тип оборонних укріплень, коли поєднюються рельєф місцевості і створене людьми, називають неоголландським. Потужні стіни мають майже 1,5 м ширини. Замок прямокутний у плані, оточений високими валами (12 м), які ззовні укріплені тесаними кам’яними плитами. На кожному розі збереглися п’ятикутні бастіони, що закінчуються шестибічними сторожовими вежами-кавальєрами. На кожному з бастіонів було по 8 гармат. Гармати також розташовувалися і на стінах замку. Для потужнішої оборони використовували ще воду, яку запускали при піднятті шлюзів.

У той час, коли у замку французького короля Людовіка ХІІІ в Бургундії вбиральня була лише горщиком, у золочівських шляхтичів вже діяла каналізаційна система. У Великому палаці замку є 6 туалетів, які знаходяться в чотирьох кутах другого поверху і два на першому.

Система опалення також була добре обдумана. Тепло не просто йшло догори, а розходилось по стінах: до шести великих коминів по центру під’єднувались теплові канали і один комин обігрівав одночасно чотири кімнати.

Великий палац призначався на житло господарям. Тут ночували лише особливо поважні гості. Інші оселялись в гостьовому будинку навпроти.

Цікавою є містична брила вагою 10 тон із загадковим тайнописом рицарів-хрестоносців ордену тамплієрів і «камінь життя і смерті» (камінь бажань) із заглибленням посередині. Брили знайдено біля с. Новосілки й перевезено у замок у 1990 році. На високому камені вирізьблено два сплетених вінки: правий із квітів, лівий із терену – символи життя і смерті. Різьба датується XIV-XV ст. Кажуть, що якщо маєш потаємне бажання і прагнеш його здійснення, потрібно вкласти у дірочку палець, задумати бажання і швидко повернути палець довкола осі. Готичний тайнопис другої брили досі не розшифрований.

Тут майже століття змінювалися тюрми: австрійська, польська, катівні НКВС і гестапо, радянська тюрма.

Біля стін замку в 1995 році побудована і освячена капличка (архітектор – В.Каменщик, скульптор – Т.Бриж, художники – Євген і Ярема Безніско). В пам’ять про замурдованих в замку людей під час Другої Світової війни.

В Золочеві народився знаменитий фотограф Артур Феллінг (1899-1968), родина якого в 1906 р. емігрувала до США. 18 липня 1937 р. в цьому місті народився майбутній Нобелівський лауреат Роальд Гоффман. Його родина в 1949 р. емігрувала до США. Гоффман досліджував проблеми хімічного синтезу органічних і неорганічних сполук.


Інші пам’ятки архітектури:

• Церква Воскресіння Господнього 1624-1627 рр. із дзвіницею ХІХ ст. (вул. Шашкевича, 22)
Ренесансна давньоукраїнська архітектура.
• Церква Св. Миколая 1765 р. із дзвіницею 1886р. (вул. Валова, 11)
• Домініканський монастир XVI-XVII ст. з монументальним багато декорованим бароковим костьолом Вознесіння Господнього (1731-1763 рр.), а також корпусом чернечих келій 1731-1736 рр.
• Костел Вознесіння Марії 1731-1763 рр.

Як добратися:

Зі Львова (вул. Личаківська, 150) їздять маршрутки.