2 серпня 2013 р.

Собор Божої Матері дель Пілар, Сарагоса (Іспанія)


Собор Божої Матері дель Пілар є символом міста та його головним архітектурним шедевром. Базиліка вражає своєю монументальністю.


За переказами базиліка побудована на місці, де в 40 р. н.е. біля колони "Пілар" апостолу Іакову з'явилася Божа Матір. Вважається, що це перша святиня побудована в честь Марії. Богородиця Пілар є покровительницею міста і щороку 12 жовтня в її честь у Сарагосі проходять святкування.


Фасади базиліки оформлені в стилі бароко, а інтер'єри є надзвичайно розкішними. Дожина собору 130 м та ширина 67 м. Над ним височіє 10 куполів з кольоровим покриттям "azulejos".




Собор знаходиться на площі Plaza Nuestra Senora del Pillar. Тут можна побачити фонтан виконаний у формі льодовика, який топиться, а також цікавим є монумент - глобус. 





В центрі собора знаходиться колона, виготовлена з яшми. Вона увінчена статуєю ХV ст. Марії з Немовлям на руках. За переказами Діва Марія вручила цю колону Іакову разом з дерев'янною статуеткою, коли він охрещував на березі річки Ебро перших християн. Майже в той час і був побудований собор.


В 1118 р. після війни з арабами церква була майже знищена. В ХІІІ ст. на її місці була побудована романська церква. На сьогоднішній час від неї збереглася колона з яшми в одному з залів собора. В 1293 р. церква знову була зруйнована. І знову розпочалося будівництво вже готично-мавританської церкви, яке закінчилося в 1515 р. Для нас зберігся основний зал та головний алтар, спроектований Даміаном Форментом.


Сучасний собор є результатом довготривалого процесу перебудови, який розпочався в кінці XVII ст. та закінчився в XX ст.


Особливу чарівність собору надає річка Ебро...


... а також мости. Перший Сантьяго був відкритий в 1967 р. Другий Камінний міст або Левовий, оскільки на початку моста його прикрашають леви. Цей міст був побудований в період між 1401-1440 рр.


Цікавим є те, що під час Громадянської війни в Іспанії на собор було скинено дві  бомби і жодна не зірвалася.


0 коментарі:

Дописати коментар