21 серпня 2010 р.

Крехів


Жовківський район

Буденність з'їдає життя, усе покриває пилом та зупиняє, вона може знівечити найгарніше і найвеличніше. Як наслідок – все навколо діється «ніби». І от тоді телефонуєш до друзів і питаєш: «А не поїхати б кудись?». «Давай». І от дорога. Минає година, друга… І перед очима оте найгарніше і найвеличніше.
До Крехова їздять вже не одне століття. Одних приваблює архітектура монастиря, інших – відчуття особливої атмосфери. Унікальність місця якраз і полягає в поєднанні духовності та міцності оборонних мурів. За переказами монастир був заснований монахами Києво-Печерської лаври – Іоїлом та Сильвестр близько 1618 року. З кожним роком кількість ченців зростала і монастир було перенесено на теперішнє місце, до підніжжя гори Побійної.


Монастирський комплекс складається з церкви Св. Миколая (1721-1737 рр.), дерев’яної церкви Покрови Пресвятої Богородиці, заново відбудованої в 2002 р., а також корпусів-келій 1755-1902 рр. та господарських будівель. Монастир почав своє нове життя після ґрунтовної реставрації 1990-1997 рр., проведеної під керівництвом арх. С. Цимбалюка.


Від давнього оздоблення храму залишились лише чудотворні ікони Богородиці Верхратської та ікона Св. Миколая, які до 1991 р. перебували у львівських церквах. Є кілька переказів щодо походження чудотворної ікони Св. Миколая. Вважають, що образ походить з часів Іоїла. За іншими переказами ікону привезли з Москви крехівські ченці, коли їздили до російського царя в 1657 р. Та й Петро І бував у Крехові. Однак представники російських ікономалярських шкіл суворо дотримувалися візантійських принципів малювання ікон. А відомо, що ікона Св. Миколая не відповідає візантійському стилю. Це може свідчити тільки про одне: монахи придбали ікону під час подорожі в межах України або Білорусії.


Щодо Верхратскої чудотворної ікони Божої Матері, то теж існує декілька думок про автора: одні вважають, що образ малював митрополит Петро Акерович – особистість, яка і сьогодні залишається малодослідженою і навіть загадковою; інші вчені вважають, що автором є київський митрополит Петро Ратенський.





Інші пам’ятки архітектури:

• Василіанський монастир ХVІІ-XVIIІ ст.
• Іоїлівська скеля з печерами.
• Святе джерело знаходиться в підніжжі скелі. Над ним збудована каплиця Матері Божої.
• Меморіальна стела XVIIІ ст.
• В самому селі знаходиться дерев’яна церква (1724 р., відреставрована 1971-1972 рр.)

Як добратися:
Їздять маршрутки зі Львова, але краще Крехів відвідувати разом з Жовквою. З автовокзалу Жовкви до монастиря постійно їздять маршрутки. Якщо їхати тільки до села, то прийдеться кілька км йти пішки.