25 жовтня 2010 р.

Бердичів. Фотоспомин


Пам'ятки архітектури маю здатність зникати - одні від рук людей, інші від стихій природи. В будь-якому випадку пам'ять про них повинна зберігатися та передаватися наступному поколінню.



Михайлівська церква – перша і, відповідно, найстаріша церква в Бердичеві. Спалена у 1794 році. Вона знаходилась на тому місці, де тепер стоїть кам’яний будинок кармелітів Кармелітанського монастиря. Ця старовинна церква побудована Василем Тишкевичем набагато раніше монастиря. Існують такі припущення, що саме сюди, в Михайлівську церкву переніс Василь Тишкевич чудотворний образ Матері Божої, який зберігався в його родині. Коли до ікони звідусіль почали сходитися тисячі паломників, католицьке духовенство із заздрості силою забрало образ і його перенесли в Кармелітський монастир. Коли в ХІХ ст. греко-уніатське духовенство стало вимагати повернення чудотворної ікони в Михайлівську церкву, кармеліти підбурили польських конфедератів, які й спалити церкву.

Успенська церква, яка була побудована з 1815 по 1837 рр., не збереглася. В соборі знаходився хрест, зроблений в Москві із срібного блюда, на якому в 1816 р. бердичівські купці підносили хліб імператору Олександру І, що проїжджав через Бердичів до Парижу.

Миколаївська дерев'яна церква, побудована в 1748 р. Церква була побудована Варварою Завішанкою, дружиною Миколи Радзивіла. Крім того, вона внесла в церкву ікону Божої Матері Ченстоховської. На її місці у 1908 році побудували кам'яну церкву, що прикрашає місто і донині.

Церква в Ім’я Всіх Святих, побудована та освячена в 1851 році, не збереглася. При ній були поховані князь Дмитро Цицианов, генерал Зіман, граф Подгорічані та знамениті анатолійські греки.

Хоральна синагога, яка була побудована в 1850 р., тепер в її приміщеннях розташована фабрика. А колись її відвідували тільки багаті люди. В ній, в одній з перших Хоральних Синагог Російської імперії, був орган і хор, з якого вийшло багато відомих оперних співаків. У 1930 р. синагогу в євреїв відібрали. Бердичівська хоральна синагога (кол.), зараз - трикотажна фабрика.

Колись у будинку по вулиці К.Лібкнехта, 11, знаходився готель "Континенталь", який був зруйнований під час Великої Вітчизняної війни. Сьогодні на цій території розміщується житловий будинок, в якому перший поверх займав ресторан "Україна", а сьогодні - відділення Райфайзенбанк Аваль.

Мисливський будиночок гетьмана Івана Мазепи простояв у Бердичеві до початку перебудови. Тепер на цьому місці розташований ресторан «Казка».

Двоповерхова кам'яна дзвіниця висотою 10,5 м простояла біля костелу Святої Варвари до 60-их років.

PS. Висловлюю щиру подяку Анатолію Горобчуку у підготовці матеріалу Мій Бердичів