21 серпня 2010 р.

Умань



       Один з найбільших міст в Черкаській області, відомий своїм дендропарком «Софіївка».
«Софіївка» була заснована у 1796 р. графом Станіславом Потоцьким для своєї дружини Софії і була подарована їй до дня іменин у 1802 р.
       Парк був створений бельгійсько-польським військовим інженером Людовиком Метцелем за мотивами давньогрецьких та римських міфів. Загальна площа 170 га, яка багата на різноманітні ландшафтні ділянки – Англійський парк, Єлисейські поля, Партерний амфітеатр тощо. Безліч оригінальних ставків, річок, водоспадів наповнює водою р. Кам’янка. До них належать підземна річка Стикс довжиною 224 м, Великий водоспад, водоспад над гротом Венери, Женевське озеро, 18-метровий фонтан Змія та багато інших. А ділянки природних кам’яних брил вагою 50-60 т підсилюють унікальність цього місця – Долина гігантів, гроти Каліпсо, Сцилла, Дзеркало Діани. Перераховувати унікальні пам’ятки «Софіївки» можна довго, побачити їх за один день нереально. Це місце чудове і неповторне у будь-яку пору року, навіть можна сказати, що в кожну пору року воно має щось особливе і завжди цікаве.
      У 1995р. «Софіївка» на міжнародному конкурсі «Європа Ностра» була відзначена головними призами.


Пам’ятки архітектури:


• Торгові ряди, 1838 р.
• Дендрологічний парк «Софіївка», 1796 р.
• Могила засновника общини хасидів Рабі Нахмана, який народився в Меджибожі, а помер в Умані в 1810 р.


Як добратись:


З Києва регулярно ходять автобуси.

Що знаходиться поруч:

Суботів (Іллінська церква), Холодний Яр (Мотронинське городище скіфського часу, Свято-Троїцька церква Мотронинського монастиря, Атаманський парк, джерело Живун, Черкаський бір).