13 серпня 2010 р.

Мукачево


Це один з найбільших оборонних комплексів Східної Європи, який повністю зберігся до наших днів. Перші письмові відомості про кам’яний замок Паланок стосується ХІ ст., коли король Угорщини Ласло І Святий дав вказівку укріпити дерев’яну Мукачівську фортецю кам’яними стінами від набігів кочівників.

Замок знаходиться на 65-метровій горі. Ще в ІХ-ХІ ст. на замковій горі існувало давньоруське городище, яке охороняло кордони Київської Русі та давнього торгового шляху, що проходив через долину ріки Латориці до Верецького перевалу. Він з’єднував Середньо-Дунайську долину зі Східною Європою.



В історії спорудження замку значну роль відіграв подільський князь Федір Корятович, який отримав Мукачівську долину у 1396 р. від угорського короля і перетворив фортецю у свій замок. Він переносить свою резиденцію з Кам’янця-Подільського в Мукачево, а також розбудовує замок.

Пізніше, в XІV-XV ст., замок неодноразово руйнувався відновлювався і перебудовувався. В 1633 р. замок перейшов у володіння трансільванського князя Георгія Ракоці, який за допомогою французьких інженерів значно розширив його і прибудував сім веж. Замкову гору довкола оточував рів та частокіл з загострених дерев-паль – «паланок». Звідси і пішла назва замку – «Паланок». Ракоці перетворили замок у столицю свого князівства і влоділи ним до 1711 р.

Укріплення витримали багато облог. У кінці XVІІ ст. замок значно перебудовано. Розібрано кілька веж, замість наповненого водою рова з частоколом споруджено бастіони, сліди яких збереглися.

У ХІХ ст. замок використовувався як політична в’язниця.

Влітку 1960 р. в замку відкрито музей, який щорічно відвідує близько 40 тис. туристів.

Замок з усіма спорудами, оборонними мурами і ровами займає площу 13930 м2. Його довжина становить 248 м, а максимальна ширина 101 м. Укріплення складалися з трьох частин, відокремлених одна від одної ровами, через які в минулому були перекинуті підйомні мости. Тому кожна частина замку могла захищатися самостійно. Найстаріший – Верхній замок – знаходиться на вершині гори. Тут було чотири бастіони, костел та колодязь, глибина якого сягає 85 м. На 71 м вглиб колодязя вели видовбані в стіні гвинтові сходи шириною 1,4 м. За переказами, з підніжжя колодязя був також прорубаний підземний тунель у долину р. Латориці з потаємними дверима. Середній замок використовувався для урочистих подій. Він знаходиться на терасі на 6 м нижче за Високий замок. Нижній замок – на 10 м нижче за Середній.


Пам’ятки архітектури:

• Мукачівський замок «Паланок» XІV-XVІІІ ст.
• Палац графів Шенборнів «Білий будинок» 1667-1748 рр.
• Мукачівський Святомиколаївський монастир 1360-1806 рр.
• Готична каплиця св. Мартіна XІV ст.

Як добратися: