21 серпня 2010 р.

Сокаль



Унікальне містечко на Галичині, яке багате на пам’ятки архітектури і однозначно заслуговує на увагу туристів. Кажуть, що назва Сокаль походить від давньоруського «сокальця» - «харчевня». Можливо тут була харчевня для мандрівників, які переправлялися через р. Західний Буг.

Першочергову увагу заслуговує монастир бернардинців, в якому сьогодні знаходиться в’язниця. А колись тут зберігалася чудотворна ікона Божої Матері. Архітектору Б. Авелідесу вдалося створити надзвичайний костел Матері Божої, який гармонійно доповнював красу місцевості. Монастир був настільки відомим, що навіть під час набігів татарів у 1655р., його не штурмували. Однак у 1843 р. ікона була втрачена, а в 1951 р. всі архіви та бібліотека монастиря були вивезені до Кракова. Але це буде пізніше, а от далекого 1604 р. перший камінь монастиря був закладений єпископом Єжи Замойським. Сам король Польщі Сигізмунд ІІІ слідкував за будівництвом монастиря.

У першій половині XVI ст. почали будувати Миколаївську церкву-фортецю, товщина стін якої сягає 2,4 м. За легендою під церквою є підземелля, в якому заховані рідкісні рукописи та книги. Недалеко від церкви знаходяться залишки синагоги. В наступному столітті був збудований костел бригідок, від якого сьогодні залишилися тільки руїни.

Пам’ятки архітектури:

• Монастир бернардинців 1604-1619 рр.,
• Фортечна вежа монастиря бригіток 1611 р.,
• Миколаївська церква-фортеця XVІ ст.,
• Михайлівська церква 1787-1835 рр.,
• Синагога 1630 р.

Як добратися:

Зі Львова до Сокаля можна добратися поїздом Львів-Сокаль з головного вокзалу. З АС-2 ходять маршрутки.