21 серпня 2010 р.

Свірж



Перемишлянський район


Це одне з найромантичніших місць західної України. Замок збудований на пагорбі понад р. Свірж.

Вперше згадується в XVI ст., коли він належав роду Свірзьких. Король Ян ІІІ Собєський суттєво зміцнив цей замок. Завдяки природнім перешкодам і фортифікаціям невеликий Свіржський замок у 1672 і 1675 рр. зумів витримати турецькі облоги армій султана Магомета ІV.

Але сучасного вигляду замок набув в XVII ст., з часу переходу його у власність графа О. Цетнера. Існують припущення, що цей замок перебудував військовий інженер Павел Гродзіцкітой, який будував Королівський арсенал у Львові. Над брамою залишилися герби роду Цетнерів.

1648 р. спалили татари, а потім його не раз захоплювали козаки під час Визвольної війни. В 1907 р. граф Роберт Ламезан починає реставрацію замку. Він наповнив замок картинами, мебеллю. Однак наступає Перша Світова війна і палац знову руйнують. Після її завершення Ламезан знову його відновлює. За радянських часів ніхто не дбав про замок. Він був пограбований і знищений.

Замок чотирикутної форми і складався з двох частин: вища частина була житлова, а інша – господарська. Замок був оточений непрохідними болотами, ставками, в підніжжі мурів – ровами і звідним мостом.

Біля стін замку знімали фільм «Три мушкетери».

В 1967 р. Борис Возницький (директор Львівської картинної галереї) хотів взятись за реставрацію замку, але столична Спілка архітекторів вирішила створити тут мистецький осередок.

На жаль туристи можуть милуватись тільки зовнішньою красою замку.

Інші пам’ятки архітектури:

• Сторожова башта 1484 р. – напівзруйнована;
• Замковий парк і став – пам’ятки ландшафтно-естетичного характеру. В околицях є джерела, які мають цілющу силу;
• Костел Успіння Пресвятої Богородиці, збудований в 1546 р. в стилі ренесансу.

Як добратися:

Зі Львова з АС-2 (вул. Б. Хмельницького) ходять маршрутки.