13 серпня 2010 р.

Хуст




Пам’ятки архітектури:

Замок розташований на 170-тиметровій Замковій горі недалеко від впадіння р.Ріки у р.Тису. Будівництво замку тривало понад сто років і закінчилось в 1190 р. Виконував роль важливого неприступного стратегічного фортпосту південно-східної частини Закарпаття для захисту важливого Соляного шляху з Солотвинських копалень на Русь та в Західну Європу.

Це була неприступна фортеця, зовні захищена вежами. З північно-західного боку знаходились внутрішні ворота, перед якими був викопаний рів завширшки 8,5 метра. До внутрішньої частини замку можна було попасти лише через підйомний міст, перекинутий через рів. У внутрішньому дворі знаходились житлові приміщення, порохова вежа, казарми та колодязь глибиною 160 м. Внутрішній двір міг захищатися навіть після взяття противником нижньої і зовнішньої частин замку.


У 1776 р. від удару блискавки в замку вибухнула порохова вежа та почалась велика пожежа. Існує легенда, що замок був зруйнований народними месниками – опришками. За переказами, замкові стіни були неприступні, і ніякі гармати не могли їх зруйнувати. Тоді опришки зробили гармату з 300-літнього дуба, і саме пострілами з тієї гармати і був зруйнований замок.

Поряд з руїнами замку височіє Червона скеля. Вона названа так через те, що під час сходу й заходу сонця виглядає так наче наливається кров’ю. Мешканці долини зберегли легенду. На ній воєвода Хуст через стратив свого єдиного сина, який вирвався з полону і в татарському вбранні пробирався в рідну домівку. Лише після страти донька вказала воєводі на родиму пляму на плечі юнака, і старий Хуст з розпуки вбив себе. Відтоді кров батька і сина в’їлася в камінь і змінила колір скелі.

Інші пам’ятки архітектури:

• Миколаївська церква XVІII ст.
• Єлизаветський костел ХVІ- XVст.
• Долина нарцисів.

Як добратися:
Поїзд:601 Л – Львів-Солотвино 20.23 – 7.26
601 Ш – Солотвино-Львів 17.28 - 6.40







Фото взято з old-in-photos