21 серпня 2010 р.

Буданів

Теребовлянський р-н



Тут зберігся замок кінця XVI ст., за іншими даними XVIІ ст.; надто сильно пошкоджений турками у 1675 р. У 1765 р. коштом Євстахія та Марії Потоцьких частину замкових мурів перебудовано на костел. Пресвітерію і передсінок влаштовано з двох замкових башт. Дві інші башти межують з монастирем сестер милосердя. Біля замку сліди валів. Нині тут психіатрична лікарня з добре збереженими двома баштами, палацом і костелом. О.Мацюк «Замки і фортеці Західної України»

Розміщення психіатричної лікарні в замкових стінах є звичним явищем для пристосування багатовікової твердині до сучасних умов в нашій країні. Але це сьогодні, а колись, у 1550 р., галицький воєвода Якуб Будзановський сспоруджує дерев’яну фортецю, яка століття по тому була спалена татарами. На її місці будується кам’яний замок, який протягом тривалого часу приступав брали і війська Б.Хмельницького, а також Ібрагіма-паші. Тому фортеця була сплюндрована і вимагала відновлення.

Тодішній власник замку Потоцький переобладнує його під монастир. А в радянські часи, як було сказано вище, тут розміщується психіатрична лікарня.

Пам’ятки архітектури:

Замок XVІ-XVІІ ст.

Як добратися:

Карта

Фото використано за згодою автора