21 серпня 2010 р.

Чортків



Кілька легенд дають пояснення назві міста. За однією Чортків походить від першого поселенця К. Чорного або від Чортової долини, яка була відома ще до поселення. І ще пов’язують назву міста з Чорно богом - богом темряви, ночі, зими, холоду, але водночас таємничості, ворожіння, марення, сну. Є ще відома легенда, яка розповідає про дружину місцевого шляхтича, якій постійно снилися жахіття. У її снах до неї приходив монах і кликав за собою до замку, щоб розібрати частину стіни. Замучивши проханнями чоловіка, жінка все-таки добилася, щоб стіну розібрали. І справді знайшли замурований кістяк. Вважали, що то був Святий Теофілій, замурований живцем турками.

Мальовничі руїни замку відносяться до 1610 року і був споруджений першим власником цих земель польським шляхтичем Єжи Чартковським. Замок п'ятикутний у плані, з трьома оборонними вежами. Між двома вежами у XVIII ст. був побудований палац у неоренесансному стилі. Кажуть, що від замку пролягали підземні ходи до Дністра та до Більча Золотого.

У місті збереглися дерев'яні храми - Успенська церква в центрі міста та Вознесенська церква, розташована на другому березі Серету в передмісті Вигнанки.

Замок Гольських 1610 р.
Автор фото Русин В.
У центрі міста на Ринку збереглись торгові ряди ХІХ ст. у вигляді аркад. До них прилягає будівля ратуші з годинником.

Костел
Автор фото Русин В.
1610 року було споруджено Домініканський костел, в якому є копія відомої Чортківської богоматері. Це є чудотворна ікона Матері Божої Розарії (св. Вервиці), опікунки полонених. Переказують, що історія ікони починається з кінця XV ст. з Островні, під Вітебськом. Вона була відома як Островецька. З настанням російсько-польської війни 1634 року домініканці вивезли її до Львова і помістили у костелі св. Магдалини. А далі польський король Ян Казимир подарував її ченцям Чорткова. Це посвідчує напис латинською мовою на іконі «Ян Казимир, король Польщі, був у Чорткові з чудотворним образом з Островні». У 1945 р. ікона була перевезена до Кракова, де її піддали консервації і реставрації. Після чого, у вересні 1983 р. її встановили в каплиці Котовських костелу св. Яцка у м. Варшаві.

Замок Гольських 1610 р.
Автор фото Русин В. 
Раніше костел з монастирем був оточений оборонним муром, та сто років тому галицький архітектор Теодор Маріана Тальовський перебудував споруду. Таким чином, храм втратив своє оборонне значення і отримав сучасний неоготичний вигляд.

Тут знімали кіно — «Вершники», «Діти підземелля», «Квартет Гварнері», «Вишневі ночі».

Замок Гольських 1610 р.
Автор фото Русин В. 


Пам’ятки архітектури:

• Замок Гольських 1610 р.
• Синагога 1680 р.
• Дерев’яна Успенська церква 1635 р.
• Дерев’яна церква Вознесіння 1717 р.

Як добратися:

Карта