21 серпня 2010 р.

Белз



            Белз вперше згадується в літописі у 1030 р. Вважається, що назва походить від слова «белз» або «бевз», що означає «багниста місцевість». І справді на бойківському діалекті і досі використовують це слово, яке має значення непрохідного, болотистого місця. Поселення виникло серед боліт річки Солокії, і було неприступне завдяки болотянистому оточенню, густим лісам та укріпленням, зведеним згодом. Через нього проходили торговельні шляхи з Польщі в Київ, Візантію. 1170 р. Белз стає столицею окремого Белзького князівства.
           Белз стає важливим добре укріпленим форпостом у другій половині XІV ст. на західній межі Галицько-Волинської держави. В ті часи місто складалося з кількох частин, основною з яких був замок-дитинець. Він знаходився у най неприступному місці і був досить невеликим. Протягом усього свого існування Белз був у складі Литви, Польщі, Австро-Угорщини. А у 1789 р. імператор Йосип ІІ зрівнює у правах євреїв та християн, і Белз перетворюється на торгово-економічний центр, яким керують хасиди. У 1829 р. населення Белза налічувало 2400 осіб, з яких 460 складали євреї. А в 1854 р. єврейська громада становила близько 50% усього населення. В цей ча в центрі міста будується синагога.
         Загалом місто ХІХ ст. значно змінює свій вигляд. Всі оборонні споруди були засипані, залишаються кілька помітних слідів валів.




Пам’ятки архітектури:

• Монастир домініканок XVIIст.
• Костел Св. Миколая 1653 р.
• Вежа 1606 р.
• Церква Св. Параскеви з дзвіницею XVIIст.
• Кіркут


Як добратись:

Зі Львова з АС-2
Карта

Що знаходиться поруч:
Сокаль (монастир), Червоноград (палац Потоцьких 1691 р., Бернардинський монастир 1692-1767 рр., Василіянський монастир 1771-1776 рр.), Тартаків (палац Потоцьких ХІХ ст., напівзруйнований костел св. Архангела Михаїла 1603 р., церква Різдва Пресвятої Богородиці 1875 р.)