21 серпня 2010 р.

Манява

Богородчанський р-н



Атмосфера поблизу Манявського скиту вражає своїм спокоєм, духовністю та... запахом. Так, саме запахом. Адже монастир розташований на території заповідного ялинника. Враження від цього місця роздвоюються. Перед нами істинна середньовічна фортеця, покликана воювати та обороняти. І в той же самий час свята обитель, мета якої зцілення та внесення в душу людини спокій та мир.

Археологічні дослідження свідчать про існування в Маняві монастиря ще у XIII ст. За переказами обитель заснували монахи з Києво-Печерської лаври Іоаникій та Пахомій. Далекого 1242 р. вони втекли з Києва після Батиєвого погрому. Святе місце для будівництва храму їм вказало святе джерело з цілющою та чудодійною водою, яка вже віками витікає з каменю - з Блаженного каменю - першого житла-скиту, де поселилися монахи.

Камінь після зсуву гори закрив печеру і навис над нею. Тут у невеличкому гроті збиралася вода, яку монахи використовували для зцілення недужих. За свідченням вода у час закриття монастиря зникла, і так само чудесно з'явилася, коли монастир відродився знову. Вода зцілює кістки і відновлює зір.

А вже сучасного вигляду обитель набула за сприянням Йова Княгиницького, який виховувався на грецькому Афоні. Саме він розписав першу чернечу церкву та заклав школу іконопису.

Особливою сторінкою Манявського скиту є створення Богородчанського іконостасу - унікального зразка українського малярства, автором якого є Йов Кондзелевич. Сьогодні цей шедевр експонується в Національному музеї у Львові.

Поблизу села на річці Манявка знаходиться Манявський водоспад, висота якого близько 20 метрів. Це один з найвищих водоспадів у Карпатах та в Україні. Долина р. Манявка протягом 200 м перед водоспадом має у нижній частині вигляд каньйону з висотою стін до 20 м.

Пам’ятки архітектури:

• Комплекс монастиря 1611-1690 рр.
• Водоспад.

Як добратися: