30 серпня 2013 р.

Зимне


Володимир-Волинський р-н.

Зимненський Святогорський монастир-фортеця - один з найдавніших духовних центрів України. Це справжня фортеця, що височіє на Святій Горі над заплавою р.Луги поряд з с.Зимне Волинської області.

Володимир Великий наказав зрубати на вершині Святої гори церкву Успіння Пресвятої Богородиці, а його син Всеволод Володимирович у 1001 р. запросив сюди з Києва монахів й обніс обитель дерев'яним частоколом зі сторожовими вежами.

Розквіт православної Святогорської обителі припав на час правління Ярослава Мудрого. 


Друге народження монастрия ми праві датувати 1495 р. Того року князь Федір Михайлович Чарторийський відбудував на Святій горі мурований собор Успіння Пресвятої Богородиці й перетворив печерну обитель на модерний кам'яний замок з чотирма наріжними й центральною в'їздною баштами.

Його син Олександр Чарторийський завершив розбудову монастиря, обладнав у верхньому ярусі в'їздної башти дзвіницю і з цієї нагоди подарував обителі іменний дзвін вагою понад 700 кг з зображенням Матері Божої та Воскресіння Христова.


В монастирі зберігалася Чудотворна ікона Зимненської Божої Матері. За переказами вона була привезена з Константинополя в 988 році візантійською принцесою Анною. 


Попри всі лихоліття, що випали на багатостраждальну Волинську землю, Зимненський монастир вистояв і зберіг свій свій первісний архітектурний ансамбль. Його периметр окреслюють високі замкові стіни з бійницями та масивні прямокутні наріжні башти з трьома ярусами гарматних амбразур та стрільниць. Башти завершаються високими шатровими дахами, що надає ансамблю ще більшої схожості з типовим ранньосередньовічними замком.


До фортечних стін прилягають церква Успіння Пресвятої Богородиці та церква Св. княгині Юліанії Ольшанської, а також двоповерховий корпус келій, трапезна та школа.


А поза фортечними стінами біля підніжжя Святої гори знаходиться Троїцька церква-ротонда, датована 1465-1475 рр. Поруч неї є вхід у печери-лабіринти. Монахи та туристи-паломники мають змогу пересуватися лише центральним тунелем, що виводить до невеличкої підземної церкви Преподобного Варлаама Печерського.

Текст статті взятий з Рутинський М.Й. "Замковий туризм в Україні. Географія пам'яток фортифікаційного зодчества та перспективи їх туристичного відродження".

Пам’ятки архітектури:

Свято-Успенський Святогірський монастир 1495 р.

Як добратися:

Карта