21 серпня 2010 р.

Розділ



Миколаївський р-н

Роздільський палац – є одним з найкрасивіших та найбільших у Львівській області. Поряд з цим він наділений багатою історією, яка в кінцевому результаті виявилася доволі сумною для нього.

А розпочалося все в ХVІІ ст. з будівництва замку. Тодішні власники земель, Жевуські, поряд із замком заснували укріплений монастир отців кармелітів. Однак сам замок був слабким і потрохи втрачав своє оборонне значення. І вже у 1704 р. Жевуські переобладнали замок у палац, а також звели довкола нього парк. Згодом Розділ, як придане дружини, отримав граф Кароль Антон Лянцкоронський (1848-1933 рр.). Цій родині містечко належало до 1939 р.

З 1874 р. граф розпочав розширення палацу. Роботи тривали майже 30 років. За проектом відомого львівського архітектора – ректора політехніки професора Юліана Захаровича було зведено нову добудову і проведено реконструкцію старої частини палацу. У 1904 р. французький архітектор Шарль Баужует об’єднав будови Захаревича зі старим корпусом. У палаці налічувалося 60 кімнат. Кароль Лянцкоронський був знавцем мистецтва. Він колекціонував картини, книги, зібрав велику колекцію мармурових статуй.

У 1874-1939 рр. у палаці знаходилася цінна картинна галерея, багато полотен з якої було знищено ще у 1939-1940 рр. Ті картини, які вдалося зберегти, сьогодні прикрашають музеї Варшави, Кракова тощо. Лише деякі з них були передані до Львівської картинної галереї та Дрогобицького краєзнавчого музею.


Крім того, у Лянцкоронських була величезна бібліотека (більша частина у Роздолі, менша – у Відні), яка влючала більше 70 тисяч томів. Бібліотеку доповнювала ще колекція 120 тисяч фотографій скульптур, архітектурних пам’яток, картин, які безслідно пропали.

У 2001 р. директор Львівської картинної галереї Борис Возницький відкрив у парку палацу чотири античні (ІІ ст. нашої ери) та одну ренесансну скульптури. Бронзова скульптурка путті на фонтані виявилася витвором італійського митця XV сторіччя Андреа Вероккіо – учителя Леонардо да Вінчі. Всі ці знахідки тепер перебувають у Львівській галереї мистецтв.

За радянських часів у палаці був санаторій «Розділ». За часів незалежності України пам’ятка опинилася в приватних руках і сьогодні перебуває у занедбаному стані. "Укрпрофоздоровниця", до якої належав санаторій, у 2004 р. продала садибу київській фірмі "Мережа відпочинку" за 467 тис. грн. Ходять чутки, що продаж здійснено з порушенням чинного законодавства з охорони пам'яток культурної спадщини.

Фото взято з сайту audiovis.nac.gov.pl


Пам’ятки архітектури:

• Палац графів Жевуських-Лянцкоронських ХVІІІ-ХІХ, в якому Б.Возницьким в 2001р. були знайдені сенсаційні античні скульптури ІІ ст. н.е.
• Пивоварня 1892 р.
• Костел кармелітів 1695 р.
• Синагога ХІХ ст.

Як добратися:

Зі Львова до Роздолу можна добратися маршрутним транспортом з приміського вокзалу.