23 вересня 2010 р.

Самбір



Назва міста походить від «самі бори» - ліси, що росли колись на придністровських околицях. В 993 р. князь Володимир Велий приєднав ці землі до Київської Русі. Перша письмова згадка про Самбір відноситься до 1241 р. З 1349 р. містом володіють поляки, а з 1772 по 1918 рр. містом володіє Австро-Угорщина. 

Архітектурні пам’ятки Самбора збереглися ще з часів середньовіччя, хоча в дещо зміненому вигляді. Готичний костел Усікновення Голови Йоана Хрестителя, або фарний, як його називають, колись виконував оборонну функцію. Про це свідчать бійниці, які збереглися у фортечних стінах костелу.

Церква Різдва Богородиці колись мала оборонний мур. Відома завдяки Чудотворній іконі Самбірської Богородиці та мощам Святого Валентина. Один раз на рік, увечері 14 лютого, саркофаг з мощами святого переносять для почитання.

В центрі міста знаходиться ратуша, яка багата на скульптури епохи Ренесансу. Цікавими є також підземелля ратуші, які з’єднані з підзземеллями костелу Йоана Хрестителя, а також з іншими частинами міста. Таким чином, було налагоджена своєрідна підземна комунікація, яка була досить важливою для безпеки міста.

Знаходиться в Самборі і власний органний зал з унікальною акустикою. А колись це був бароковий костел св. Станіслава.

Пам’ятки архітектури:

• Бернардинський монастир
• Костел Івана Хрестителя
• Ратуша
• Колегія єзуїтів
• Мисливський будинок короля Стефана Баторія
• Церква Різдва Пресвятої Богородиці з чудотворною іконою та мощами Святого Валентина

Як добратися:

Зі Львова в Самбір можна добратися маршрутним транспортом від головного залізничного вокзалу (АС-8).