23 вересня 2010 р.

Урич


Сколівський район

Подібних збережених пам’яток (ІX-ХV ст.) дерев’яного фортифікаційного будівництва в Європі не існує. Скельний масив Тустань є унікальним, це чудовий приклад давньоруської оборонної архітектури.


Цей край став відомим завдяки Михайлу Рожку, який 25 років свого життя присвятив дослідженню фортеці (1971-1996 рр.). Під його керівництвом студенти підготували безліч проектів реконструкції дитинця, які чекають свого втілення.


Однак все по порядку: самі скелі, які ми сьогодні бачимо, були сформовані 25 млн років тому. Завдяки своїй величі та особливій містичній атмосфері ще з доісторичних часів вони були постійно заселені людьми. Спочатку (І тис. років до Різдва Христового) на скелях функціонувало святилище-палеообсерваторія, яке використовувалось жерцями для ведення календаря. Це було можливим за рахунок викарбуваних знаків-петрогліфів, які через сонячні промені, а також тіні утворювали певні групи, по яким читали жерці. Кількість цих магічних знаків сягає за 270. Вчені знайшли зображення тварин, концентричні та спіральні символи тощо.


Вже потім в давньоруський період Урич був розбудований в грандіозне місто-фортецю. Саме в цей час з’являється назва «Тустань», яка походить від словосполучення «тут стань» — кожен, хто приходив сюди, мусив зупинитися та сплачувати данину.


Відомо, що висота фортечної стіни сягала 15 м, всього було 5 поверхів, а також криниця глибиною 35 м. Отвори-вруби у скелях слугували для закріплення колод, із яких складалася неприступна фортеця. Зафіксувавши та проаналізувавши всі 3,5 тис. врубів, вчені змогли відтворити зовнішній вигляд та конструкцію унікальної оборонної споруди.

Безпосередньо на території фортеці проживали виключно її оборонці без сімей, а коли нападав ворог, мешканці міста ховалися за фортечними мурами.


В ті часи (ІХ-ХІІІ ст.) роль фортеці полягала в захисті карпатської ділянки кордону Галицько-Волинської та Давньоруської держав. В IX ст. Тустань постала як оборонно-митний пункт на шовковому торговельному шляху Португалія — Китай, соляному шляху з Дрогобича до карпатських перевалів.


Визначальним є те, що монголи і татари, захопивши руські території, навіть не пробували брати Тустань.


Занепала Тустань через зміну торговельних шляхів: стосунки із сусідньою Угорщиною та Польщею стали стабільнішими та й сіль почали добувати в країнах Європі.
Зараз тут створено Державний історико-культурний заповідник «Тустань».


Як добратися:
Зі Львова будь-якою маршруткою, яка їде в напрямку Сколе – до повороту на с.Урич. Можна ще електричкою їхати в Стрий, а звідтам їздять маршрутки в напрямку Тустань о 8:20, 11:00, 14:30, 18:30, 20:30.