21 серпня 2010 р.

Вишневець

Збаразький р-н



Старий замок у Вишнівці заклав наприкінці XIV ст. сіверський князь Дмитро Корбут. Приблизно у 1640 р. воєвода руський Ярема-Міхал Вишневецький зміцнив і розширив замок. Нові украплення набули вигляд чотирикутника з чотирма прямими бастіонами по кутах. У XVІІ ст. замок зазнав значних пошкоджень після нападу козаків і татар.

Відновив замок у 1720-1730 рр. Міхал Сервацій Вишневецький – великий гетьман литовський. Він перетворив замок на велику магнатську резиденцію у стилі класицизму (французький архітектор Я. Бланже Депрес). Навколо палацу був зведений сад. Після смерті у 1744 р. Міхала Сервація, його маєтки успадкували доньки Анна та Ельжбета. Згодом Катерина, донька останньої, стала власницею Вишневця. Її син, Міхал Єжи Мнішек, значно розширив резиденцію. В палаці знаходилася величезна колекція творів мистецтва. Князь прикрасив палац меблями, картинами Рембрандта, Рубенса, Гольбейна. Бібліотека мала 15 тисяч книг. Наприкінці XVІІІ ст. архітектор Д.Міклер заклав навколо палацу ландшафтний парк в англійському стилі.

У ХІХ ст. замок поступово почав занепадати. Після Першої світової війни його пристосували для громадських потреб. У 1944 р., після відходу німецьких військ, замок було пограбовано і спалено місцевим населенням.

Варта уваги Вознесенська церква, яка розташована недалеко від палацу. Вона збудована у 1530 р. як родова усипальниця родини Вишневецьких. В 1605 р. у ній відбулося заручення Лжедмитра і графині Марини Мнішек.


Пам’ятки архітектури:

• Палац Вишневецьких 1720 р.
• Церква Вознесіння Господнього 1530 р.
• Михайлівська церква 1726 р.

Як добратися:

Карта