21 серпня 2010 р.

Бережани


Взагалі перша згадка про село Бережани датується 1375 р. Воєвода Руський Микола Сенявський, найнявши італійський інженерів, упродовж 1534-1554 рр. зводить у Бережанах на острові посеред р. Золота Липа справжній замок. Автором замку став відомий військовий інженер Г.-Л. де-Боплан. Зовнішні стіни палацу мали бійниці замість вікон. Товщина фрагментів південно-західної стіни сягає 6 м, такі ж величезні розміри мають кутові башти п’ятикутної у плані твердині. Башти мають складну систему бійниць з двома-трьома схрещеними ходами, що давало змогу вести прицільний обстріл під різними кутами. 

В його дворі знаходиться розкішний фортечний костьол-усипальницю Святої Трійці у стилі готики та ренесансу (у ньому було поховано майже всіх представників княжої династії). Коштовне різьблення виконував місцевий скульптор Ян Пфістер, який згодом зробив блискучу кар’єру у Львові. У палаці Сенявськими було зібрано багату колекцію творів європейського мистецтва, яку перед Першою світовою війною було вивезено до Кракова.

Він на всю Європу прославився завдяки тому, що впродовж двох століть цю твердиню не змогла взяти жодна армія. Тільки у 1648 р. полки Максима Кривоноса після тривалих штурмів прорвали оборону кількох поясів міських укріплень і захопили замок. Однак втримати не змогли, поляки після повернення зміцнили оборону і вже наступного 1649 р. козаки не мали успіху. Як не мали успіху приступи полків яничар Ібрагім-паші у 1657 р. Того року турки вирізали все чоловіче населення та полонили все жіноче та дитяче населення міста. Але замок вистояв.

В середині 19 ст. замок використовувався частково як пивоварня. Деякий час замковий костел орендували євреї для складу горілчаних виробів.

В 1908 році замок був визнаний непридатним до житла, бо його будівлі могли завалитись.

Замок був сильно пошкоджений під час Першої світової війни і з тієї пори не відновлювався.

У листопаді 2001 р. в Бережанах було створено історико-архітектурний заповідник, працівники якого намагаються призупинити процес руйнації.

Інші пам’ятки архітектури:

• Ратуша, 1811 р.: пл. Ринок, 1.
• Троїцький собор, 1768 р.: пл. Ринок.
• Дерев'яна Миколаївська церква: вул. Шевченка.
• Костел Різдва Діви Марії, 1600р.: вул.Лепких, 1.
• Миколаївський костел монастиря бернардинів, 1630— 1683 рр.: вул. Ковського,1

Як добратися:

Маршрут: Львів-Тернопіль
№ поїзда: 866
Періодичність: цілий рік щоденно
Відправлення (зі Львова): 8:50
Прибуття (до Бережан): 15:47
Карта