21 серпня 2010 р.

Підгірці



Бродівський район

«Замок у Підгірцях, без сумніву є найгарнішою у краї спорудою такого типу…Незважаючи на те, що замок невеликий, відносився б він до числа кращих в будь-якій іншій країні», - придворний короля Яна Собеського, Де Алейрак, Париж, 1699 р.
В центрі розкішного замку бастіонного типу знаходиться триповерховий палац, який з трьох боків оточений глибоким ровом. Збудував його на замовлення корон¬ного гетьмана Станіслава Конецьпольського італійський архітектор Андреа дель Аква в 1635 - 1640 рр., а оборонні бастіони твердині проектував французький військовий інже¬нер Г.Л. де Боплан. 

В період володарювання династії Жевуських (XVIII ст.) в палаці була зібрана величезна колекція стародавніх картин, книг, зброї, меблів. В палаці були позолочені зали: «Зо¬лота», «Кармазинова», «Китайська», «Лицарська», «Дзер¬кальна» та ін. з розкішними скульптурами. У Підгорецькому палаці відбува¬лися гучні бали й шляхетські бенкети з гарматними залпами, військовими парадами, театральними спектаклями та феєрвер¬ками. При в'їзді в замок стояла парадна драгунська варта. А але¬ями замкового парку вільно прогулювалися пави. В парку знаходиться 400-літня липа, під якою, за переказами, знаходилося шатро Б. Хмельницького.

Для численних гостей та їх слуг біля замку збудували корчму-заїзд, яка сьогодні повністю збереглася і є цікавою пам’яткою архітектури того часу. Заїжджий двір має старий сонячний годинник.

Російський цар Петро І під враженням квартирування се¬ред величі Підгорецького палацу, повернувшись у Петербург після закінчення Північної війни, одразу ж повелів закласти для себе під Петербургом аналогічну резиденцію - «Петродворєц».
За Северина Жевуського, який присвятив своє життя по¬шукам скарбів на території Пліснеського го¬родища і створенню «філософського каменю» у своїй лабораторії (в одному з казематів замку), палацо¬вий комплекс починає приходити в запустіння. Однак граф Леон Жевуський, який приїхав у Підгірці з Європи у 1833 р. починає реставрувати замок, повертаючи йому минулу красу.

Напередодні Другої світової війни власник замку князь Роман Сангушко евакуював найцінніші твори мистецтва. Вони пройшли через всю Європу і опинились у Бразилії. В Сан-Пауло з них заснували своєрідну мистецьку виставку, яка і до сьогоднішнього час там існує. Після війни у 1949 р. тут організува¬ли закритий тубдиспансер, найбільшої руїни інтер'єрам пам'ятки завдала дводенна пожежа у 1956 р. 1 лише з 1997 р. завдяки зусиллям Б. Возницького палац було передано Львівській галереї мистецтв і розпочато реставрацію.

Має замок і привида – Білу Пані. Кажуть, що це душа зведеної зі світу дружини Северина Жевуського. Марусенька була дуже вродливою дівчиною, тому чоловік її завжди ревнував і злився на неї. Одного разу, не втримавшись від гніву, він задушив дружину, а щоби якось позбутись від тіла, замурував її в стіні замку.

Інші пам’ятки архітектури:

• Костел Св.Йосифа – величний католицький собор-усипальниця роду Жевуських, збудований архітектором Карлом Романусом у 1788 р. за власним архітектурним проектом Вацлава Жевуського. Вісім скульптур святих – це патрони членів родини Жевуських. В оформлені інтер’єру брали учась маляри з Жовкви, розпис виконував Антій Грушецький з Почаєва.
• Михайлівська церква 1720 р. – унікальна пам'ятка на¬родного давньоукраїнського дерев'яного зодчества. Зібрана і перевезена з Поділля (с. Вишневець). Згоріла в 2006 р.
• Давньоукраїнське кладовище при Михайлівській церкві з вирубаними із каменю хрестами (найпізніше похован¬ня датоване 1830 р.).
• Заїзд XVII ст.
• Перебуваючи у Підгірцях, варто також у присілку Пліснесько зайти до монастиря оо.Василіан, а також побачити фортифікаційні вали найбільшого за розмірами городища періоду Київської Русі, яке згадується ще в літописах 1188 і 1233 рр., а також у «Слові о полку Ігоревім». З археологічних даних відомо, що давнє городище займало площу близько 160 га та було укріплене сімома рядами валів, які ще й досі добре помітні.

Як добратися:

Можна їхати з Олеська маршруткою. Однак від зупинки "Підгірці" ще трохи в бік замку треба буде йти. Є ще один варіант – з Золочева, теж маршруткою.
Карта