13 серпня 2010 р.

Ужгород



Це одна з найстаріших фортець Закарпаття. Знаходиться на вершині 30-метрового пагорба. Впродовж віків неодноразово перебудовувався. Витримувала велику кількість штурмів та облог. Однак вистояла та дійшла до наших часів.
Ще у VІІ ст. за Замковій горі розміщувалося дерев’яне укріплення білих хорватів. У ІХ ст. фортеця стала резиденцією хорватського князя Лаборця. У ХІ ст. переходить під владу Угорського королівства. У 1322 р. угорський король Карл Роберт передав замок графам Другетам. В кінці XVI ст. замок був перебудований італійськими майстрами і отримав планувальну систему, яка збереглася до наших днів. У 1678-1685 рр. трансільванський барон Імре Текелі разом з своїми військами взяв штурмом замок Другетів. У XVIII ст. французький інженер Лемер реконструює замок. У 1755 р. імператриця Марія-Тереза передала замок Мукачівський греко-католицькій єпархії.

В плані замок має форму неправильного чотирикутника з кутовими бастіонами, оточеного з трьох боків сухими ровами шириною від 15 до 30 м і глибиною від 5 до 10 м та фортечними стінами. На замковій території розміщений мурований палац

Пам’ятки архітектури:

• Замок-фортеця Х-XVІ ст.
• Горянська церква св. Миколи ХІІ-XІV ст.
• Дерев’яна Шелестівська Михайлівська церква 1777 р.
• Здвиженський кафедральний собор 1646-1848 рр.

Як добратися: