21 серпня 2010 р.

Дермань Друга

Здолбунівський р-н


Назва селища походить від слов’янського "дрімання". За легендою, після того, як князя Василя Острозького, який задрімав тут, ледь не з’їли вовки, він вирішив на тому місця облаштувати літню резиденцію.
У 1499 р. у Дермані був заснований православний монастир Св. Трійці, який згодом завдяки своїм фундаторам Острозьким став одним з найбільших і найважливіших осередків православ’я на Волині. Монастир славився величезною бібліотекою рукописів і видань давнього друку.

Найвідомішим управителем монастирських володінь у 1575-1576 рр. був знаменитий першодрукар Іван Федоров. У 1602 р. тут було відкрито типографію та духовну школу. З 1627 р. настоятилем монастиря став український письменник, філолог Мелетій Смотрицький. На території монастиря є його могила. 

Обитель була добре укріпленою та озброєною, що надавало їй рис справжньої фортеці. Запаси пороху, куль та свинцю наповнювали арсенал у льохах та надбрамній вежі, до якої можна було потрапити лише через розвідний міст. Та вежа, яку ми бачимо сьогодні булла перебудована з готтичної вежі у ХІХ ст. Монастир розташований на горі. Колись оборонну міць монастиря підтримував частокіл і глибокий рів, заповнений водою. Товщина стін сягала 1,5 м.

Після роду Острозьких монастир став греко-католицьким, був переданий під опіку василіанам. Однак вже у 1822 р. Монастир знову стає православним. Пізніше тут було засновано духовну семінарію. Впродовж ХХ ст. монастир неодноразово зазнавав руйнувань, але вистояв, на відміну від замку та садиби Воронцова-Дашкова. 

Сьогодні ми маємо можливість бачити церкву Св. Трійці, двоповерховий корпус келій, фрагмент оборонного муру і дзвіницю.


Пам’ятки архітектури:

• Вежа XV ст.
• Дерманьський Свято-Троїцький монастир-фортеця XV- XVІІ ст.

Як добратися: