21 серпня 2010 р.

Рай

Бережанський р-н


Мисливський палац виник на місці оборонного двору та мисливського замку, квадратного в плані, з чотирма вежами. Замок у свій час був заснований Адамом Сенявським та його дружиною Євою. Однак на початку XVIII ст. під час Північної війни зазнав значних руйнувань. І тільки через деякий час був відбудований, а тодішня власниця княгиня Ельжбєта Любомирська з роду Чарторийських перенесла сюди навіть свою резиденцію з Бережанського замку. У ХІХ ст., коли спадкоємці княгині ділили маєтки, замок перебував у запустінні.

Новий власник замку Александер Потоцький збудував тут палац у класичному стилі за проектом архітектора Рудковського-Венжика.

В палаці була велика бібліотека, де серед більш ніж чотирьох тисяч книг зберігалася Острозька біблія. У 1936 році помер останній власник Якуб Потоцький. Будинок добряче постраждав під час Першої та Другої світових воєн, а в 50-х роках був відбудований. Кажуть, що не так давно в палаці розташовувався дитячий санаторій. В наш час в занедбанні перебуває не лише палац Потоцьких. Ставки заростають ряскою, в містках трухлявіють дошки. Якщо пригледітися, у розкішному паркові можна побачити купи сміття. Ще нещодавно в парку ріс дуже старовинний дуб, обхват стовбура якого становив понад сім метрів. Легенди розповідають про те, що під ним відпочивав сам Богдан Хмельницький. На жаль, ми не побачили цього могутнього велетня.

Деяку інформацію було взято з vn.20minut.ua

Пам’ятки архітектури:

Мисливський палац 1760-1770 р.

Як добратися:
Карта