5 квітня 2014 р.

Палац Бесядецьких, Львів


Палац Бесядецьких знаходиться на площі Галицькій, 10. Я доволі часто минала цю будівлю байдужим поглядом і ніколи не могла здогадатися, що це пам'ятка архітектури з неабиякою історією. 

З самого початку свого заснування палац постійно змінював своїх власників. Досі залишається невідомою точна дата будівництва. Однак відомо, що першим власником був доктор медицини Карло Гарані. А далі власником був граф Бельський, потім граф Потоцький, який подарував палац своїй дружині. Після її смерті в палаці оселився її брат. Від 26 червня 1884 року палац належав радникові Галицького намісництва Альфредові Бесядецькому.


В 1938 р. у  палаці планували розмістит архелогічний музей, але розпочалася Друга світова війна і планам не судилося реалізуватися. В радянські часи тут була бібліотека ім. Ярослава Галана. В 2004 р. через аварійний стан бібліотеку перенесли, а палац передали Львівському національному університету ім. І. Франка.


Палац знаходиться в жахливому стані. У приміщенні тріщина від фундаменту до горища. Сам палац є унікальним. В інтер'єрі збереглися рельєфи Шімзерів.  Також при дослідженні палацу виявили підвали, які старіші від самої будівлі. Станом на 2006 р. на реставрацію палацу планували витратити 13 млн гривень. Сьогодні ця сума може сягати 30 млн гривень.

Фото приблизно 1860-1870 років.

0 коментарі:

Дописати коментар