4 квітня 2014 р.

Палац Семенських-Левицьких, Львів


Якщо ви вже бачили площу Ринок, палац Потоцьких та ще декілька відомих пам'яток архітектури, вирушайте на вулицю Пекарську. Це теж доволі цікава частина міста і заслуговує на увагу туристів. Адже вулиця Пекарська відноситься до найстаріших у Львові і з кінця XVII ст. не змінювала своєї назви. А знайомство з нею можна розпочати з палацу Сєменських-Левицьких.


Палац був збудований у 1849 році на замовлення графа Костятина Семенського. Однак ще у XVIII ст. на цій території знаходилася велика садиба. Кілька слів про архітектора. Фридерик Бауман - відомий польський архітектор. Довгий час він працював у Польщі, але в 1817 р. отримав перше замовлення у Львові і залишився тут на проживання. У Львові він відомий реставраційними роботами палацу Корнякта та кам'яниці Бернатовичівської. За його власними проектами було перебудовано дуже багато палаців Львова. А також на Личакові збудував собі будиночок.


Отже, повернемося до палацу. В 1877 році син графа Вільгельм Станіслав Семенський перебудовує палац за проектом архітектора А. Вагнера. Потім у 1891-1894 рр. палац реконструюють і вже до цього часу він збергає свій зовнішній вигляд.


Відомо, що нащадки роду Семенських проживають у Канаді.


Сьогодні палац перепрофільований у школу-інтернат №102 для дітей з особливими потребами.



Вільгельм Станіслав Семенський був президентом Галицької комісії з вирощування коней та великим шанувальником цих тварин. 


На схід від головної брами розміщений в'їзд до колишнього манежу, оздоблений головами коней.


Розташування: м. Львів, вул. Пекарська , 19

0 коментарі:

Дописати коментар