1 квітня 2013 р.

Каплиця Боїмів, Львів


Західний головний фасад
Каплиця Боїмів — пам'ятка сакральної архітектури у Львові на площі Катедральній, 1.
Каплиця збудована у 1609–1615 роках (за іншими даними у 1606–1615 роках) над фамільним гробівцем родини львівських патриціїв угорського походження Боїмів. Каплицю побудовано на території тогочасного міського цвинтаря, поблизу Латинського собору. Усипальницю для родини замовив і розпочав Георгій Боїм, а завершував його син Павло Боїм. Всього в каплиці поховано 14 осіб з династії Боїмів.

Фрагмент з фасаду
Освітлення в каплиці забезпечують круглі віконця.


Цікавою та незвичною є фігура Христа на куполі. Це малорозповсюджений у християнській іконографії образ Христа Засмученого.   Незвичність цього варіанту скульптури у тому, що на відміну від усіх інших зображень сидячого Христа, тут Христос спирається щокою на ліву руку, а на більшості відомих зображень — на праву. А біля Христа латинською мовою написано: «Гляньте й побачте, усі, хто дорогою йде: чи є такий біль, як мій біль? Плач Єремії 1.12».


Образ Христа Засмученого
Каплицю Боїмів покривали фарбою чотири рази, а в первісному вигляді вона була не темною і 
сірою, а різнокольоровою, і зовні, і всередині.


Усі скульптури на фасаді були розмальовані, як скульптури в інтер’єрі. 




Вражаюче виглядає купол каплиці. У нижній частині купола три ряди кесонів (заглиблення). У третьому найвищому ряді п'ятеро ангелів тримають частини фрази латинською мовою, яка в перекладі звучить - Свят, свят, свят Господь Бог.

Внутрішня чаша куполу
Усі елементи каплиці збереглись, зокрема, й усі первісні дерев’яні елементи інтер’єру.



У каплиці Боїмів відправляли служби переважно за упокій. У криптах усипальниці спочивали три покоління Боїмів.


Австро-угорська влада на початку XIX століття перенесла всі поховання з центральної частини міста на нові львівські цвинтарі. Але де саме перепоховані Боїми, не відомо – на Личаківському чи на Стрийському.

0 коментарі:

Дописати коментар